Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurbazaar | Dag van de Architectuur 2010

In de Tilburgse Spoorzone staat veel te gebeuren. De volgende jaren komen de gebouwen op de NS-werkplaats één voor één vrij. Het eerste gebouw in deze reeks is de voormalige wieldraaierij aan de westzijde van het terrein. Voor de Dag van de Architectuur 2010 transformeren de BNA kring Midden-Brabant en CAST deze indrukwekkende hal op vrijdag 25 juni tot een Architectuurbazaar. De organiserende partijen worden ondersteund door de gemeente Tilburg en projectontwikkelaar VolkerWessels. Het evenement staat in het teken van het thema 'Tweede leven: Architectuur en Hergebruik', met aandacht voor de ontwikkelingen in de Tilburgse Spoorzone waarbij hergebruik van cultureel erfgoed een actueel onderwerp is.

De Architectuurbazaar bestaat uit lezingen, studentenpresentaties, performances en workshops, maar ook tentoonstellingen, stands en een boekenmarkt en natuurlijk de nodige versnaperingen. In de lezingen komt het thema hergebruik aan bod vanuit het perspectief van het gebouw, stedelijke gebiedsontwikkelingen en het landelijk beleid. Sprekers zijn architect André van Stigt (Architectenbureau J. van Stigt, architect van de herbestemming van het Deprez-gebouw in de Tilburgse spoorzone), Peter Geerts (Buro5 Maastricht, namens Stadslab als stedenbouwkundige betrokken bij workshops van de Belangengroep Spoorzone Theresia) en Frank Strolenberg (projectleider Nationaal Programma Herbestemming, voormalig directeur Belvedere). Als afsluiting van de dag wordt de Architectuurprijs 2010 van de BNA kring Midden-Brabant uitgereikt.

Op zaterdag 26 juni is er een excursieprogramma, met een rondleiding over het nog in gebruik zijnde deel van het NedTrain-terrein en een stadswandeling langs bijzondere herbestemmingsprojecten in de wijk Theresia. De uitvalsbasis voor het excursieprogramma is de kapel van het Clarissenklooster aan de Lange Nieuwstraat in Tilburg.

Programma vrijdag 25 juni 2010

Locatie: Voormalige Wieldraaierij NS-werkplaats. Parkeermogelijkheid op terrein aanwezig, ingang aan de Fraterstraat te Tilburg.

09.00 - 15.00 uur Studentenpresentaties en workshops met basisschool- en ROC-leerlingen 15.00 - 20.00 uur Doorlopend programma met stands en tentoonstellingen Lezingenprogramma over architectuur en hergebruik
Prijsuitreiking architectuurprijs BNA kring Midden-Brabant met aansluitend borrel

Programma zaterdag 26 juni 2010

Locatie: Kapel van het Clarissenklooster, Lange Nieuwstraat 192 te Tilburg.

10.00 uur Ontvangst in kapel
10.30 uur Rondwandeling over NedTrain-terrein 12.30 uur Rondwandeling langs herbestemmingsprojecten in de wijk Theresia

Kijk voor een meer specifiek programma en een overzicht van de betrokken partijen op www.castonline.nl of op de site van de kring Midden-Brabant op www.bna-kringen.nl.

Aanmelden
Wij vragen u om uw komst te melden door een e-mail te sturen naar secretariaat@castonline.nl o.v.v. 'Architectuurbazaar 25 juni 2010' of 'Excursieprogramma 26 juni 2010'.