Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - dinsdag 22 juni 2010

Stadsfeest met gevarieerd programma bij afscheid burgemeester

Op vrijdagmiddag 25 juni 2010 viert Amersfoort een bijzonder Stadsfeest. Vele tientallen verenigingen, bedrijven en andere organisaties uit de stad hebben een cultureel, creatief en culinair festivalprogramma samengesteld, waar iedereen welkom is.

Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper neemt na ruim tien jaar tijdens het festival afscheid. In en rond de Veerensmederij (op de Wagenwerkplaats) maakt zij een ronde langs het gevarieerde aanbod aan optredens en presentaties. Alle Amersfoorters, vooral ook kinderen, zijn van harte welkom om mee te genieten. Door tal van horecabedrijven worden er hapjes aangeboden. Alle bezoekers krijgen twee consumpties gratis, daarna zijn drankjes en hapjes (zoals friet, beefburgers, poffertjes, suikerspinnen en ijsjes) te koop.

Het buitenterrein van het nieuwe onderkomen van Holland Opera aan de Soesterweg 244 wordt ingericht als een feestelijke festivallocatie, met onder meer een draaimolen, een fonteinbar, een podium en terrassen. Om 15.00 uur start een programma, dat voor ieder wat wils biedt. Vanaf circa 19.00 uur eindigt het festival. Het programma is nog onder voorbehoud.

15.00 tot 19.00 uur: het Stadsfeest
De draaimolen draait voor jong en oud, het draaiorgel speelt, Jellow (Dierenpark Amersfoort) en Sofie zijn de hele middag paraat en Circusschool Amersfoort geeft spectaculaire presentaties. Scholen in de Kunst schildert en Brandweer Amersfoort laat zich van z'n beste kant zien. De klimmuur van SRO is voor iedereen te beklimmen, er is een springkussen en er zijn spelletjes. MatchPoint maakt een wensenboom, terwijl stichting BOA poppenkastvoorstellingen geeft. Het Soesterkwartier presenteert de Sprekende Kast en op het buitenpodium draait (tussen overige optredens door) een diskjockey.

15.00 - 16.30 uur: gevarieerd programma
Tijdens het festival legt de burgemeester een route af langs korte, aangeboden programmaonderdelen. 15.00 uur
Aankomst burgemeester met Kunstlimo en feestelijk welkom door 'hardloop'-kinderen, jongeren van Scholen in de Kunst, musicalgroep De Amerberg en het draaiorgel. 15.15 uur
Poppenkast, Sofie & Najib (van het Geheim van de Haspelnap), Circusschool en Wensenboom. 15.30 uur
Jellow, Sprekende Kast Soesterkwartier, Brandweer Amersfoort, levende standbeelden van de Malelande en het koor Just For You. 15.45 uur
Presentaties van Tai Chi, de Hoofdpiet (van Sinterklaas), speciaal lied van Guido de Wijs en Antoine van Roemburg, Sofie en KeiRoze. 16.00 uur
Dans door Scholen in de Kunst, klimmuur van SRO, een gedicht van stadsdichter Arjen van der Linden en smartlappenkoor Gedeelde Smart. 16.15 uur
Taart aansnijden met senioren en kinderen, Turkse dansgroep Mozaïk, gedicht van dagactiviteitencentrum De Boeier, aanbieden van sieraad door Gastvrij Amersfoort, maatschappelijk betrokken horeca en de Stadskanonniers.

16.30 - 17.30 uur: binnenprogramma (buitenprogramma loopt door) In de Veerensmederij is een kort binnenprogramma, met daarin een toespraak, muzikale optredens, het gezamenlijke cadeau en een dankwoord. Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven dit programma bij te wonen, zijn er slechts enkele zitplaatsen bestemd voor familie en mensen die slecht ter been zijn. Tijdens het binnenprogramma gaan de meeste activiteiten buiten door!

17.30 - 19.00 uur: loungen
Optredens van Per Expressie, Peter Rip, Saxoholics, Tender Blue en de Amerblaozers. Vanaf 19.00 uur loopt het festival ten einde en zal de burgemeester het feestterrein verlaten.

Persoonlijke boodschap voor de burgemeester
Als het u niet lukt om de burgemeester tijdens deze middag de hand te schudden, zijn er diverse mogelijkheden om een persoonlijke boodschap achter te laten. Bij de Wensendame kan iedereen een bericht op een ansichtkaart schrijven, die later worden aangeboden aan de burgemeester. Rob Lampe en Joop de Keijzer registeren videogroeten aan de burgemeester. Met een levensechte bordkartonnen burgemeester kan iedereen de hele middag op de foto. De foto's zijn na het weekend te vinden op www.amersfoort.nl/burgemeester.

Cadeau
De burgemeester ontvangt een gezamenlijk cadeau dat zij kan schenken aan de stad: een bank (in de openbare ruimte) van de Amersfoortse kunstenaar Couzijn van Leeuwen. Bijdragen werden gestort op BNG 028.50.74.679 t.n.v. Gemeente Amersfoort o.v.v. 'Cadeau Burgemeester (61005)'.

Met dank aan
Op www.amersfoort.nl/burgemeester staat het overzicht van alle bewoners, verenigingen, bedrijven en andere organisaties die het programma van 25 juni mede mogelijk maken. Op vrijdagmiddag 25 juni is een programmaflyer beschikbaar met alle informatie.

Route
Het feest wordt gehouden in en rond de Veerensmederij op de Wagenwerkplaats te Amersfoort. Deze is gevestigd aan de Soesterweg 244, 3812 BH te Amersfoort. Kom zoveel mogelijk lopend of per fiets. Vanuit de richting station Amersfoort circa 6 minuten lopen of enkele minuten fietsen. Verlaat het station via de noordzijde en ga linksaf. Loop aan het einde van de parkeerplaats voor de loodsen rechts, sla na het architectenbureau linksaf en loop 45 meter rechtdoor. Op www.amersfoort.nl/burgemeester is ook een routebeschijving voor automobilisten te vinden.

Noot voor de redactie,