Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 25 juni 2010

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Op 20 februari 2009 werd het decreet over de geografische data-infrastructuur (GDI-decreet) Vlaanderen afgekondigd. Dit decreet biedt een actualisatie van het kader waarbinnen het samenwerkingsverband GIS-Vlaanderen de uitbouw van een Geografische Data-infrastructuur (GDI) kan realiseren als onderdeel van de Europese ruimtelijke data-infrastructuur. Nu hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de regels bepaalt voor de toegang en het gebruik door de deelnemers aan GDI-Vlaanderen van de geografische gegevensbronnen en geografische diensten. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits

Het project 'Stelplaatsen Brugge-Overijse-Zomergem' gaat over een onderhandelingsprocedure voor de overheidsopdracht voor het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het onderhoud (Maintain) van drie busstelplaatsen. De Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn treedt hierbij op als aanbestedende overheid. De Vlaamse Regering erkent dit project nu als Vlaams PPS-project volgens het decreet over publiek-private samenwerking.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Geert Bourgeois

De Nederlandse en de Vlaamse overheid willen de grensoverschrijdende samenwerking in de grensstreek versterken. Nederland maakte daarvoor een inventarisatie van de knelpunten die zij willen aanpakken. Ook de Vlaamse grensprovincies zijn bevraagd over de knelpunten in de grensstreek. De Vlaamse Regering keurt nu de lijst van Vlaamse knelpunten en de lijst van Nederlandse knelpunten goed en belast de betrokken departementen met de uitwerking van concrete, oplossingsgerichte voorstellen. De secretaris-generaal van het departement internationaal Vlaanderen wordt aangesteld als officieel aanspreekpunt voor de Nederlandse grensmakelaar, de minister bevoegd voor buitenlands beleid zal zorgen voor de voortgangsmonitoring en de periodieke rapportering aan de Vlaamse Regering en is samen met de minister bevoegd voor binnenlands bestuur belast met de verdere uitvoering van deze beslissing.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering stemt in met de aanstelling van Dirk Van Melkebeke en Luc Jansegers als gecoöpteerd lid van de Raad van Bestuur van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO). Ze stemt tegelijk in met de aanstelling van Marie Claire Van de Velde als waarnemer in de Raad van Bestuur van het FWO.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering draagt Monika Sormann en Gerard Van Acker voor als kandidaat-lid van de algemene vergadering van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie vzw. Danielle Raspoet, Gerard Van Acker en Bart De Moor worden voorgedragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit met de voorwaarden, procedure en duur van de erkenning van levensbeschouwelijke en sociaal-economische verenigingen voor het verzorgen van radio- en/of televisieprogramma's op de Vlaamse Radio- en Televisieomroep. Het gaat om een verlenging van de erkenning van de levensbeschouwelijke en sociaal-economische verenigingen voor het verzorgen van radio- en/of televisieprogramma's op de Vlaamse Radio- en Televisieomroep tot eind 2010.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Voor de uitvoering van het Gemeente-, het Provincie- en het OCMW-decreet ontbreken nog uitvoeringsbesluiten over planning en financieel beheer. De besturen werken momenteel voor hun beleids- en financiële rapportering en boekhouding met een mix van regelgeving die niet op elkaar is afgestemd. Bovendien is het financieel instrumentarium niet meer adequaat voor het invoeren van een modern management en is het niet mee geëvolueerd met de huidige dienstverlening. Daarom hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de OCMW's.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat de alternatieve investeringssubsidies van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) regelt. De wijzigingen moeten vermijden dat het besluit telkens moet worden aangepast bij wijzigingen in het besluit over de erkenningsvoorwaarden en subsidieregeling voor woonzorgvoorzieningen en verenigingen van gebruikers en mantelzorgers. Daarnaast was een aanpassing van de gebruiksnormen van ziekenhuizen nodig en van de voorwaarden om een afwijking van de normen toe te kunnen staan. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar erkennings- en subsidiebesluit voor de voorzieningen van de bijzondere jeugdbijstand. Het gaat onder meer om volgende aanpassingen: de projectmatige werkvorm gestructureerde kortdurende residentiële begeleiding wordt opgenomen als bijkomende erkenning voor voorzieningen van categorie 1, begeleidingstehuizen; opheffing van de maximumcapaciteit van de voorzieningen van de categorie 5 en 6, thuisbegeleidingsdiensten en diensten voor begeleid zelfstandig wonen; aanpassing van de specifieke erkenningsvoorwaarden voor thuisbegeleidingsdiensten en de diensten begeleid zelfstandig wonen, inzake begeleidingsintensiteit; de maximaal te laten erkennen capaciteit binnen eenzelfde inrichtende macht wordt opgeheven; de verhoging van de totale capaciteit waarvoor de bevoegde Vlaamse minister erkenningen kan verlenen; een aanpassing van de subsidieregels van de bijzondere kosten en van de niet-erkende voorzieningen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Mits de tekst wordt aangepast stemt de Vlaamse Regering in met de wijziging van het koninklijk besluit met het algemeen reglement op de technische eisen voor auto's, aanhangwagens, onderdelen en veiligheidstoebehoren. De wijziging moet het koninklijk besluit beter afstemmen op de Europese regelgeving door het mogelijk te maken de achterlichten, achterste stoplichten en achterste knipperlichten te ontdubbelen bij onder andere bussen, vrachtwagens en grotere aanhangwagens.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van het koninklijk besluit met het algemeen reglement op de technische eisen voor bromfietsen, motorfietsen en hun aanhangwagens. Bedoeling van de wijziging is de verplichte afgifte van een zelfklevend vignet af te schaffen voor motorrijwielen met een geldig EG-certificaat van overeenstemming.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering stemt in met de wijziging van het koninklijk besluit dat de kennis van de Engelse taal in de burgerluchtvaart regelt. Het koninklijk besluit bepaalt het vereiste taalkennisniveau voor het gebruik van het Engels in radiotelefonische communicatie bij bestuurders van luchtvaartuigen. Inhoudelijk wijzigt het kennisniveau niet, de wijziging neemt enkel de verwoording van de Europese richtlijn over en maakt een onderscheid tussen niveau 4, 5 en 6.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering kent voor het begrotingsjaar 2010 een subsidie van 180.000 euro toe aan vzw De Link in Antwerpen, voor het financieren van het actieplan ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting, voor de periode van 1 januari 2010 tot en met 31 december 2010.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege

In het kader van het reglement op grootschalige cultuur-, jeugd- en sportevenementen kent de Vlaamse Regering volgende subsidies toe aan het Festival Van Vlaanderen Internationaal Brussel-Europa vzw: 60.000 euro voor Festival ON TOUR en 30.000 euro voor Dorp op Stap. Festival ON TOUR brengt mensen uit de Vlaamse Rand en uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dichter bij elkaar via kleinschalige, intieme concerten die worden gebracht in een vrachtwagen die van dorp naar dorp rijdt. Via Dorp op Stap kunnen vijf Vlaamse dorpen (één per provincie) een dag in Brussel winnen.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering erkent de bachelor-na-bacheloropleiding 'bachelor in de internationale samenwerking Noord-Zuid' als nieuwe opleiding van de Katholieke Hogeschool Leuven.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering wijzigt principieel de regelgeving over de modulaire structuur van het secundair volwassenenonderwijs voor een aantal studiegebieden. Het besluit legt nieuwe opleidingsprofielen vast voor de studiegebieden bouw en mechanica-elektriciteit en brengt de hiervoor noodzakelijke wijzigingen aan in de regelgeving over de studiebekrachtiging en de indeling van studiegebieden in opleidingen van het volwassenenonderwijs. Het wijzigingsbesluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met de betrokken onderhandelingscomités, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Url: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1276667418557

De Vlaamse overheid dankt u voor uw interesse.