Ingezonden persbericht


** PERSBERICHT **

Internetmiljonair geeft scholieren les in ondernemen Best renderende kids in bizz project strijkt geld op in Geldmuseum

Den Haag, 25 juni 2010

Groep 8 van basisschool De Fontein in Krimpen aan den IJssel heeft gisteren tijdens een excursie in het Geldmuseum in Utrecht een workshop 'ondernemen' gekregen van internetmiljonair Arko van Brakel. De leerlingen namen dit schooljaar deel aan het 'kids in bizz' programma van Stichting Jong Ondernemen, een landelijk ondernemerschapprogramma waarin kinderen echt leren ondernemen door te doen. Omdat deze klas de beste resultaten wist te behalen, werden de leerlingen beloond met deze excursie. De totale winst van bijna ¤2000,- is volledig gedoneerd aan 'Aardbeesie', een stichting die onderzoek doet naar hemangiomen bij kinderen.

Kids in bizz laat leerlingen van de basisschool in korte tijd en onder begeleiding van een expert uit het bedrijfsleven kennismaken met alle facetten van ondernemerschap. Tony Mastrantuono, marketingmanager bij PON automobielhandel begeleidde in vijf dagdelen de vier mini-ondernemingen van De Fontein met ondermeer het bedenken van een marktstrategie, financiële administratie en het vermarkten van producten. Door een lucratieve handel in fair trade producten als gelukspoppetjes en 'vlinderslingers' verdienden de kinderen op een dag samen ruim ¤4000,- en maakten ze bijna ¤2000,- ,- winst.

Top 3 mini-ondernemingen
In het schooljaar 2009-2010 deden er ruim 350 basisscholen in Nederland mee aan het project 'kids in bizz'. De top 3 beste prestaties zag er dit jaar als volgt uit:


1. De Fontein uit Krimpen a/d IJssel winst per bedrijfje ¤479,25, totale winst ¤1.917


2. 't Reuvelt uit Grubbenvorst, winst per bedrijfje ¤426,67, totale winst ¤1.250,50,-


3. Menora uit Oosterhout winst per bedrijfje ¤414,-, totalee winst ¤2.070,-

Terwijl de Nederlandse cultuur bekend staat om zijn handelsgeest loopt Nederland loopt binnen Europa achter als het gaat om eigen ondernemerschap. Volgens directeur Cees Pille van Jong Ondernemen is het kids in bizz programma de meest effectieve manier om kinderen het ondernemersvak bij te brengen. 'Jongeren leren graag ondernemen, vooral van aansprekende ondernemers of van managers van een bekend bedrijf.' Vakken als taal en rekenen worden zo in de praktijk gebracht', licht Pille toe.

Tijdens de workshop in het Geldmuseum gaf Arko van Brakel, ondernemer pur sang praktijkvoorbeelden van de do's en don'ts van het ondernemen. Hij vertelde de kinderen over zijn vroegere faillissement en hoe hij hier weer bovenop kwam. De leerlingen waren razend enthousiast over het ondernemerschap, de excursie en het feit dat ze met hun inspanningen bijdragen aan het onderzoek naar hemangiomen. Naar aanleiding van een voorlichtend bezoek hierover van een arts aan de school, hadden de kinderen namelijk besloten hun winst hier aan te doneren.

De inschrijvingen voor het kids in bizz programma voor het schooljaar 2010/2011 zijn inmiddels begonnen. Aanmeldingen zijn nog steeds mogelijk. Ook ondernemers die gastdocent willen worden (of iemand kennen die dat wil) zijn van harte welkom. Aanmelden kan via de website www.jongondernemen.nl

(einde bericht)

Trefwoorden: Jong Ondernemen, coaches, Arko van Brakel, student, kids in bizz, gastdocent, krimpen aan de IJssel, Utrecht, Geldmuseum, Tony Mastrantuono, PON

Hyperlinks:
Jong Ondernemen www.jongondernemen.nl
Twitter Twitter.com/JongOndernemen Weblog http://www.jongondernemen.nl/weblog.html Facebook http://www.facebook.com/group.php?gid=209424211857&ref=search&sid=100000115064811.2702572962..1 LinkedIn http://www.linkedin.com/groups?gid=2504302 Hyves http://jongondernemen1.hyves.nl/




Ingezonden persbericht