Ten Cate NV

Xennia en Reggiani presenteren revolutionaire industriële digitale textielprinter
25 juni 2010

Xennia Technology Ltd en Reggiani Macchine s.P.a. maken vandaag de afronding bekend van het demonstratiemodel van hun revolutionaire diagonale, multi-pass digitale textielprintsysteem. Met dit systeem kunnen in een industriële productieomgeving op een ongekend hoge snelheid en met grote kwaliteit betrouwbare afdrukken worden aangebracht op textiele substraten.

Het nieuwe systeem is gebaseerd op de eigen technologie van alle partners die in het project zijn betrokken. De eerste versie op ware grootte van het textielprintsysteem van Xennia is gebaseerd op de precisieoverbrenging van Reggiani en bevat inkjetmodules van Xennia. Daaronder zijn de Xenjet Auriga printmachine, Xenjet Aquarius vloeistofcontrollers en Xenjet Centaurus en Cygnus software.

Het bereiken van deze mijlpaal is ook van belang voor Xennia's moederbedrijf TenCate in de ontwikkeling van inkjettechnologie voor textiele toepassingen in een industriële productieomgeving. Bij de volgende stap zal de focus liggen op de verdere ontwikkeling voor introductie van inkjettechnologie ten behoeve van coating- en finishingprocessen.

`Onze businessomgeving verandert snel en samenwerking in innovatie is belangrijk om de marktintroductietijd te bekorten. Dit nieuwe systeem is een fantastisch voorbeeld hoe de module-strategie van Xennia in de praktijk werkt', zegt Alan Hudd, managing director Xennia. `Dankzij het gebruik van de robuuste industriële inkjetmodules van Xennia heeft het ontwikkelteam van Reggiani en Xennia zich kunnen concentreren op toepassingsgerichte ontwikkelingen, gebaseerd op bewezen technologie. Daardoor hebben we vanaf de aankondiging van het concept in februari dit jaar in slechts vier maanden tijd een procesdemonstratiemodel op ware grootte kunnen ontwikkelen. Het bewegingssysteem voor de continue doorvoer van het substraat door de printmachine, in combinatie met een diagonaal bewegend multi-pass printpatroon, is de afgelopen jaren samen met ons moederbedrijf TenCate ontwikkeld. Door de introductie op de markt van deze belangrijke oplossing in de textielindustrie via Reggiani kunnen wij onze verwachte omzetgroei in modules en inkten ondersteunen'.

Antonino Tricomi, hoofd business development van Reggiani, licht toe: `Het gebruik van de inkjetmodules van Xennia heeft geleid tot een ongelooflijk snelle ontwikkelingstijd van deze digitale textieldecoratiemachine, die in vergelijking met vorige versies verder is verbeterd. Met de ongekend snelle marktintroductie van deze gloednieuwe digitale oplossing hopen we in de textielprintindustrie het verschil te maken. Xennia heeft de afgelopen veertien jaar aantoonbare ervaring opgedaan in inkjettechnologie. Hun betrouwbare modules zorgen voor veel flexibiliteit in het systeemontwerp'.

Gepatenteerde combinatie
De revolutionaire en gepatenteerde combinatie van continue substraatbeweging en diagonale printkopbeweging elimineert de streepvorming die kan optreden met een normaal step-and-scansysteem, maakt het doorvoerontwerp makkelijker en maakt schaalbare weefselbreedtes mogelijk. Het systeem heeft een groot printframe en kent daardoor ook op grote breedtes een buitengewoon hoge verwerkingscapaciteit. Het systeem kan worden uitgerust met printkoppen van verschillende fabrikanten, zodat afhankelijk van de toepassingseisen voor een type printkop kan worden gekozen. Het eerste demonstratiemodel heeft 16 printkoppen en heeft daardoor een verwerkingscapaciteit van 360 m² per uur. Xennia ontwikkelt momenteel een tweede prototype met het dubbele aantal printkoppen en tweemaal de verwerkingscapaciteit. Reggiani zal de nieuwe productiesystemen begin 2011 commercieel lanceren.

Textieldecoratie-inkten
Parallel aan de machineontwikkelingen werkt Xennia aan de ontwikkeling van haar inktenportfolio voor deze textieltoepassing. De XenInx Amethyst reactieve kleurstofdecoratie-inkt van Xennia wordt vanaf september dit jaar uitgeleverd. XenInx Amethyst biedt uitstekende prestaties in kleur, zorgt voor levendige kleuren en een uitgebreid kleurengamma. Het is een milieuvriendelijke inkt op waterbasis en biedt een uitstekende printkwaliteit op katoen en andere textiele materialen. Het is daardoor ideaal voor betrouwbaar gebruik in systemen van onder andere Xennia en Reggiani. Vloeistofchemie is een essentieel aspect van elke nieuwe ontwikkeling. Voor industriële toepassingen is het buitengewoon belangrijk dat de gebruikte inkten positief bijdragen aan de betrouwbaarheid van het totale systeem. Om deze reden combineert Xennia haar kennis van inkten, software en hardware in de inkjetoplossingen die zij op de markt introduceert.
---