Persberichten
Optimisme bij bezoekers Industriële Week over economisch herstel Publicatiedatum: 25-06-2010

Persbericht
Utrecht, 25 juni 2010

Potentiële bezoekers van de Industriële Week 2010 zijn positief over de economische ontwikkelingen. De helft heeft concrete investeringsplannen voor producten en oplossingen die dit najaar op deze vakmanifestatie worden getoond. De Industriële Week, die van 5 tot en met 8 oktober 2010 wordt gehouden in de Jaarbeurs Utrecht, kan rekenen op een groot aantal bezoekers die betrokken zijn bij investerings- of aankoopbeslissingen. Liefst 86% is eind- of medebeslisser in dit proces of speelt een adviserende rol. Dat blijkt uit het animo onderzoek dat VNU Exhibitions heeft uitgevoerd onder eerdere bezoekers van de beurzen Aandrijftechniek, Industrial Processing, Industry & Automation en Macropak, die met elkaar de Industriële Week vormen.

Op een drukbezochte perslunch op 24 juni in Harmelen informeerde de beursorganisatie de landelijke vakpers over de stand van zaken rond de Industriële Week, met als hoofdthema 'Fit for the Future, we know how'. Alle belangrijke vakbladen waren aanwezig en keerden met veel nieuws terug naar de redactie. Projectmanagers Annette Bos en Marc Klumper van VNU Exhibitions presenteerden de resultaten van het animo onderzoek, dat een positief beeld geeft over de economische vooruitzichten. De meerderheid van de bezoekers verwacht dat de economie het komende half jaar verbetert. Liefst 80% van alle respondenten geeft aan de Industriële Week te bezoeken.

Vijf cases
Naast de resultaten van het animo onderzoek kon de pers nog veel meer nieuws optekenen tijdens presentaties van vijf toonaangevende exposanten: Endress+Hauser, FESTO, Imtech, Tallpack en Tetra Pak, die elk een actuele case presenteerden passend binnen de subthema's van de Industriële Week: Energie, Milieu, Veiligheid, Innovatie en Partnership.

Endress+Hauser
Productmanager Aldert Schollaardt van Endress+Hauser, exposant van Industry & Automation, zoomde in op innovatie. Meer dan 500 medewerkers in R&D sturen de innovatie van deze onderneming, een wereldwijd georiënteerde speler op de markt van meetinstrumenten en automatisering voor de procesindustrie. Schollaardt: ,,Systematisch zoeken en evalueren van nieuwe technologieën is een essentieel onderdeel van innovatie management. Wij maken gebruik van een wereldwijd netwerk van partners, zoals universiteiten en research instituten en investeren 10 procent van het researchbudget aan het onderzoeken en ontwikkelen van basis technologieën''.
Op de beurs presenteert deze exposant tientallen noviteiten waarvan er enkele speciaal bij de pers onder de aandacht werden gebracht. Daaronder twee gloednieuwe innovatieve producten op één nieuw platform voor Flow en Niveau, met als kenmerken identieke behuizing, HMI en displays, eenvoudige inbedrijfname en een minimale hoeveelheid spares. Verder de Promass E2-wire De NAMUR standaard, een betrouwbare Coriolis flowmeting voor het eerst in de attractieve 2-draads technologie. De Levelflex FMR55 tenslotte is de allereerste hybride speciaal geschikt voor interface meting.

Festo
Festo, wereldwijd leverancier van pneumatische en elektrische automatiseringstechnologieën, gaf inzicht in de energiebesparende mogelijkheden met pneumatische aandrijvingen die op Aandrijftechniek worden geïntroduceerd met het oog op kostenbesparing bij eindgebruiker en machinebouwer. Ing. D.M. van Beers, sales manager van Festo constateerde dat het verhelpen van persluchtlekkage nog niet altijd de prioriteit heeft van de eindgebruiker. ''Constateren is eenvoudig maar verhelpen blijkt een te grote stap. Engineers werkzaam bij machinebouwers berekenen nauwelijks pneumatische aandrijvingen. Zij kunnen veel meer gebruik maken van beschikbare software tools voor dimensionering van de juiste configuratie''.
Zo'n 20 tot 30% van het compressorvermogen gaat verloren, wat met lekkage management in een korte terugverdientijd kan worden gereduceerd tot 10%. ,,Kijk kritisch naar vacuümtoepassingen'', gaf Van Beers als aanbeveling richting eindgebruikers en machinebouwers. Voor de machinebouwers geldt dat zij baat hebben bij een juiste dimensionering van pneumatische componenten. ''Omdat dit bespaart op inkoopkosten''. Nog een aanbeveling: ,,Gebruik de beschikbare dimensioneringstools en voer een nulmeting uit op de lekkagedichtheid voordat de machine bij de klant wordt afgeleverd'', aldus Van Beers.

Imtech
Imtech, Europese technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, ICT en werktuigbouw exposeert op Industry & Automation. Arie van der Steen, Imtech Automation Solutions, en Wiebe Jan Emsbroek, Imtech Energy Solutions, belichtten de markttrends in energie. Onder andere de toenemende vraag naar duurzame technologische- en maatschappelijk relevante oplossingen, energiebesparing, alternatieve energie en CO² reductie en de wijze waarop Imtech hier op inspeelt. Oplossingen die worden aangeboden zijn onder andere Energy Supply Contracting (gemeten in MWh), wat staat voor het leveren en garanderen van bruikbare energie zoals warmte, koude, stoom en groene stroom, en Energy Performance Contracting (gemeten in Negawatt uren), waarbij de focus ligt op het reduceren van energieverbruik middels energiebesparende maatregelen op basis van performance criteria.
Door verhoging van de rendementseisen aan installaties en productieprocessen neemt het belang van automatisering verder toe. Door het meten bijvoorbeeld van productieperformance kan een installatie optimaal bestuurd worden zodat een maximaal rendement wordt verkregen. Speciale aandacht was er voor twee duurzame energie centrales in Limburg waarbij gebruik wordt gemaakt van biomassa, zonnestroom, wind en waterkracht. De visie over deze centrales is ontwikkeld binnen het Green Office 2010 concept en gebaseerd op de integratie van bestaande energietechnologieën en systemen. Ander topic was 'theGROUNDS at Schiphol', wat een netwerk faciliteert van mensen en organisaties met een focus voor duurzame luchtvaart en als doel heeft de transformatie naar een duurzame luchthaven te stimuleren.

Tallpack
Load securing, oftewel veiligheid tijdens transport was het onderwerp van de case die Tallpack International de pers voorschotelde en op welke wijze bezoekers dit terugvinden op de Macropak. Technisch Directeur Huub Verheul: ,,Wij ontwerpen, leveren en plaatsen Eindverpakkingssystemen voor bundelen (staal- en kunststofband), omsnoeren en wikkelen. Doelstelling van het bedrijf is het aaneenrijgen van systemen gericht op eind- of transportverpakking in de B-2-B markt en de high end markt. Jaarlijks zijn 5.000 meldingen van ladingverlies en 830 ongevallen, met als gevolg een grote economische, imago- en letselschade. Verheul gaf inzicht in ontwikkelingen in de markt ten aanzien van veiligheid, o.a. wetgeving, quality checks en materiaalverbetering, trends in de verpakkingsbranche en bij de klant, die steeds meer bezig is met veiligheid en de balans tussen economische en veilige verpakkingen. Op de beurs introduceert Tallpak een demotafel met gripsheets en testopstellingen van verpakk
ingsmaterialen voor een betere zekering van ladingen tijdens handelen en transport.

Tetra Pak
Tetra Pak Processing Systems heeft zich gespecialiseerd in het leveren van productieoplossingen, procescomponenten en/of turnkey oplossingen voor de productcategorieën Dairy, Cheese, Prepared Food, Beverage, Ice Cream en Cosmetics. R. de Keersemaeker, Directeur Benelux: ,,Industrial Processing is een ideaal platform om van gedachten te wisselen en samen met onze klanten en prospects innovaties te toetsen aan nieuwe projecten en eventuele oplossingen te bedenken voor issues in hun huidige productieomgeving. Op een beurs als Industrial Processing gaat het uiteindelijk om het contact tussen mensen, de mensen 'achter' het bedrijf''.In de afgelopen maanden heeft Tetra Pak opnieuw heel wat innoverende concepten en oplossingen op de markt gebracht, zoals de 'Tetra Lactenso(TM) OneStep''. Deze innovaties zijn vooral gericht op drie thema's: energiebesparing, vermindering van productverliezen en het terugdringen van waterconsumptie.
De Keersemaeker: ,,Deze innovaties brengen optimalisaties die gaan van 50 procent efficiëntieverbetering tot 30 procent minder water- en energieconsumptie. Wij zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe reeks oplossingen een echt verschil kunnen makln voor de 'bottom line' voor onze klanten''. Alle noviteiten van tetra Pak zijn te zien op Industrial Processing.

Brancheverenigingen
Het informele karakter van de bijeenkomst bood voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen, waar de pers volop gebruik van maakte. Namens de brancheverenigingen waren aanwezig de heren Egbert Stremmelaar en André Braakman (beiden FEDA), Michael Nieuwesteeg (NVC) en Armando Turba (Vereniging Machevo & Bulk).

-.-.-.-.-.-.-


Noot voor de redactie,

VNU Exhibitions