Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Terugslag international Gerritsen bij revalidatie

Zeist, 25 juni 2010 - International Michiel Gerritsen, die werkt aan zijn herstel na een zware knieblessure die hij opliep eind 2009, heeft een flinke terugslag te verduren. Op 2 juni ging hij tijdens een training met Oranje wederom door zijn knie. Een kijkoperatie heeft inmiddels uitsluitsel gegeven over de schade die daardoor is ontstaan.

Michiel Gerritsen: 'Ik heb de motivatie om weer keihard te trainen'

Een schok. Anders kan het bericht over de nieuwe blessure van Gerritsen niet genoemd worden. Michiel Gerritsen, keihard werkend aan zijn terugkeer op de Nederlandse korfbalvelden was tijdens een training met het Nederlands team bij DVO voor de derde keer door zijn knie heen gegaan. De dagen na het bericht werd even gedacht aan een noodlottig einde van de carrière van misschien wel de beste korfballer van Nederland. Vrijdag 18 juni bracht een kijkoperatie een betere uitkomst. 'De buitenmeniscus was gescheurd en van de twee nieuwe bundels voorste kruisband die ze bij de vorige blessure hebben geplaatst was er nog eentje over. En dat was heel goed nieuws. Het biedt perspectief voor de toekomst'.

'Het gebeurde bij een training met het Nederlands team bij DVO in Bennekom. Ik hoorde tijdens een beweging krak in mijn knie en viel om. De eerste dagen waren de onderzoeken weinig hoopgevend. Mijn angst voor een afgescheurde kruisband, wat de tweede keer zou zijn in de knie, was groot. Stilaan had ik de hoop al opgegeven. Op donderdag 17 juni zou de orthopeed, dokter Van Egmond die me de vorige keren ook behandeld heeft, kijken naar de knie. Eigenlijk was zijn idee na een paar kleine testjes dat de knie redelijk stabiel was. Op de MRI-scan was niet veel te zien. Dat was niet alleszeggend, want het sluit niet voor 100% een blessure uit. We zijn direct naar de planner doorgelopen voor een kijkoperatie en die kon direct de volgende ochtend. Daar bleek de buitenmeniscus gescheurd en een afgescheurde bundel van de nieuwe kruisband, maar de tweede zat er nog. Natuurlijk is de knie minder sterk als een originele knie zonder blessures, maar de knie is stabiel genoeg om te kijken wat er n u nog voor mogelijkheden zijn. Nu is de knie nog dik, maar de komende tijd zal duidelijk moeten worden hoe of wat. Zeker is dat ik de gewone dagelijkse zaken in het leven zonder enkele moeite kan doen. Maar ik weet nu al dat ik de motivatie heb om nog een keer keihard te gaan trainen om te kijken of ik als korfballer terug kan keren. Als het aan de orthopeed ligt is het duidelijk. Die zegt gewoon gaan! Mocht je er doorheen gaan krijg je van mij een donorpees. Aan de andere kant is een aantal fysiotherapeuten wat voorzichtiger. Is een terugkeer als korfballer wel het risico waard met eventueel blijvende schade als gevolg?'

Revalidatieproces
'Het revalidatieproces is niet niks. Ik ben nu al anderhalf jaar bezig en dan overkomt je dit. Maar aan de andere kant wil ik gewoon zelf bepalen wanneer ik afscheid neem als korfballer. Dat is misschien wel het allerbelangrijkste. Die gedachte was misschien nog wel erger dan de gedachte aan een kapotte knie. Eigenlijk ben ik het revalidatieproces vandaag weer begonnen, want ik heb op de fiets gezeten. Kijk, als je wat wilt moet je daar hard voor werken. Dat geldt ook met revalideren na een blessure. Een topsporter werkt keihard om het hoogst haalbare te bereiken. En die topsporter gaat tot het randje. Ook voor mij is dat zo. En dus ga ik weer het gevecht aan om terug te keren. Een zicht op een tijdsduur is er nu nog niet. Ik ga in ieder geval niet mee met het Nederlands team naar China. In augustus gaan we rustig bekijken waar ik dan sta. Op zich ben ik fitter dan ooit. Ik ben sterker dan tevoren, juist door het harde trainen. Een voordeel is dat ik niet helemaal op nul hoef te b eginnen. Of ik het EK ga halen weet ik nog niet. Dat zal de komende weken duidelijk moeten worden'.

Kans
'Dat de schade meevalt in de knie zie ik echt als een prachtige kans. En ik zal zeker voorzichtig met die kans omgaan. Ik ben niet dom, en zal op een verstandige manier revalideren. Eigenlijk zoals we al bezig waren. Want deze terugslag is geen verwijt naar mezelf en zeker ook geen verwijt naar de mensen uit het begeleidingsteam. Dat meen ik oprecht. Ik vertelde al over het feit dat een topsporter op het randje bezig is. Dat kan soms mis gaan. Misschien is het wel de tol die ik moet betalen voor alles wat ik doe. Ik speelde al die jaren zowel veldkorfbal als zaalkorfbal, gaf clinics, ik reisde mee naar het buitenland en sloeg geen training over. Misschien is het wel teveel geweest voor mijn lichaam. Maar genoeg teruggekeken. We gaan vooruit en keihard werken om terug te keren bij mijn club Nic./Alfa-college en het Nederlands team. Voor mezelf en voor het publiek. Ik wil nog een keer de Michiel Gerritsen laten zien waarvoor sommige mensen naar de sporthal komen. En een beetje voor Ricky Wu. Zijn droom is om samen met mij in een vak voor de landstitel te gaan in Ahoy. Het zal misschien moeilijk voor hem zijn, want ik weet hoe blij hij is nu hij weer in Taiwan woont, maar als korfballer is het voor Ricky goed om de stap te maken om nog één jaar alles uit de kast te halen voor de landstitelŽ, besluit Gerritsen.