Evangelische Omroep

Nr.135
Hilversum, vrijdag 25 juni 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 26

Het Familiediner, dinsdag 29 juni, 15.15 uur, Nederland 2 Geesje en Marga waren echt vier handen op één buik. Echt vriendinnen door dik en dun. Met elkaar op vakantie, samen uit, en altijd lol! Maar drie jaar geleden was het ineens uit met de pret. Wat er nu precies gebeurd is, weet niemand. Geesje en Marga praten er niet over. Ook hun nichtje Mayke kan er alleen maar naar raden. Mayke hoopt dat de schoonzussen vandaag alleen een klein duwtje in de goede richting nodig hebben. En daar moet Bert voor zorgen. Hij probeert er dan ook achter te komen waarom de hechte vriendschap ineens verbroken is.

Jong, woensdag 30 juni, 15.30 uur, Nederland 2
Zij versteent, zij valt uit elkaar
In deze aflevering ontmoet Manuel Jolanda (23) en Astrid (16). Terwijl bij Jolanda al haar gewrichten zo los zitten dat ze constant uit de kom schieten, groeien bij Astrid de botten langzaam aan elkaar. Hierdoor versteent haar lichaam en raakt ze langzaam gevangen in haar eigen lichaam. Astrid heeft de uiterst zeldzame ziekte Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (FOP). Dit betekent dat haar lichaam extra bot aanmaakt, waardoor gewrichten vastgroeien. Er is niets aan te doen, opereren maakt de situatie zelfs erger. Ondanks dat haar rechterkant vastzit en ze niet kan zitten, staat Astrid vrolijk in het leven. Manuel zoekt haar op in België. Als kind had Jolanda soms op rare plekken bulten die pijn deden. Maar als ze er een flinke klap op gaf of tegen een deurpost rende, verdween de bult en ging ze over tot de orde van de dag. Vanaf haar 18e word de pijn steeds erger en ruim twee jaar geleden blijkt dat Jolanda het Ehler Danlos Syndroom (EDS) heeft. Een bindweefselziekte waardoor bij de kleinste beweging haar gewrichten uit de kom schieten. 'Als ik hard nies, nies ik mijn schouder uit de kom.' Manuel ontmoet haar en haar EDS-vriendinnen, gekscherend de bouwpakkettenclub genoemd, bij een helikoptervlucht en of ze daar zonder brokken uitkomen, zie je vanavond!

Het Familiediner, donderdag 1 juli, 14.55 uur, Nederland 1 Larissa wil bemiddelen tussen haar vader Giovanni en haar tante Marian. Wat een paar jaar geleden een gezellig Sinterklaasfeest bij Larisssa thuis had moeten worden, pakte heel anders uit. De twee kregen namelijk ruzie. Dit liep zo uit de hand dat Marian huilend en zonder gedag te zeggen het huis van haar zwager Giovanni verliet. Dit laatste heeft Giovanni echt gekwetst. Larissa gaat aan de slag met meesterkok Ben van Beurten en Bert nodigt ze beiden uit voor Het Familiediner.

Jong, donderdag 1 juli, 19.00 uur, Nederland 3
Ik vind mezelf lelijk
De meeste mensen kijken af en toe in de spiegel, dan kijken hoe ze er uitzien en gaan vervolgens verder met de dag. Er zijn ook mensen die de spiegel als hun grootste vijand zien. Ze staan er soms uren voor of vermijden hem juist zoveel mogelijk. Deze mensen zien iets verschrikkelijks als ze in de spiegel kijken en vinden zichzelf heel lelijk of veel te dik, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn. Manuel ontmoet twee mensen die op verschillende manieren geobsedeerd zijn door hun uiterlijk.

Awais (27) heeft BDD, Body Dismorphic Disorder. Dit betekent dat hij zichzelf ontzettend lelijk vindt, terwijl hij er heel normaal uitziet. Hij is geobsedeerd door zijn lelijkheid. Hij vindt zichzelf veel te klein, zijn neus is veel te groot en zijn huid is lelijk. Elk minuut van de dag is Awais hiermee bezig en Manuel ontdekt hoe groot deze obsessie voor hem is en hoe dit hem belemmert in zijn leven.

Milou (17) heeft al sinds haar 11e anorexia en ziet een veel te dik meisje als ze in de spiegel kijkt. Dit doet ze dan ook zo weinig mogelijk, want ze wordt liever niet met haar uiterlijk geconfronteerd. Haar zelfbeeld klopt absoluut niet met de werkelijkheid en Manuel ontdekt wat voor consequenties dit heeft voor het dagelijks leven van Milou.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 2 juli, 15.00 uur, Z@pp De hoofdprijs
De postbode brengt een enveloppe bij de Wiebelwagen. Er staat iets op. Dop en Kurk lezen het. Een prijs. "Hoera, we hebben een prijs gewonnen.", juicht Dop. "Ja, een reis naar Spanje!", roept Kurk. Ze maken de enveloppe open. Jahoor, allemaal foto's van Spanje en stierengevechten. "We hebben gewonnen", Dop en Kurk doen een rondedansje. "Niks hoor", Elly schudt haar hoofd, "Jullie hebben een káns om een reis te winnen. Nu hebben jullie nog niks gewonnen." Maar Dop en Kurk dansen gewoon door. Ze gaan naar de bus. Zal die hen naar Spanje brengen?

Checkpoint, zaterdag 3 juli, 9.50 uur, Nederland 3 Wat kun je onderste boven eigenlijk nog in elkaar zetten? En als je een keer geen zin hebt om naar school te gaan of naar die stomme verjaardag, kun je dan faken dat je koorts hebt? Daarnaast gooien we weer leuke dingen in de oven, wat overleeft de hoge temperaturen van onze superoven? En natuurlijk weer een spannende jongens en meiden test: wie is de beste reddingsbrigadier?

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 4 juli, 9.20 uur, Nederland 1 Deze uitzending is weer vanuit Ameland met ds. Andre Priem waar hij Hans en Jannie Boven ontmoet van de boot de Zeehond, waarmee zij robbentochten organiseren. In deze aflevering gaat de tocht dan echt beginnen. Hans en Jannie varen naar de zandbank tussen Ameland en Terschelling waar zij zeker weten dat er zeehonden te zien zullen zijn. Onderweg vraagt André van alles over de boot en de zeehonden. Is het ook wel eens ruw weer op de wadden, en kunnen ze dan wel uitvaren? Ook in het persoonlijk leven van Hans en Jannie heeft het wel eens gestormd, ze vertellen er open over. Het is allemaal niet altijd zo idyllisch geweest als het nu lijkt. Ds. Priem houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 4 juli, 14.45 uur, Nederland 3

Brand
De Bijbel zegt: 'Een tevreden geest geeft goede gezondheid, jaloezie knaagt aan je botten.' De slaapkamer van Dennis is ingepikt door Vincent, de zoon van de nieuwe vriend van zijn moeder. Dennis woont bij zijn vader. Waarom gaan zijn ouders niet gewoon weer bij elkaar wonen?! En wat moet hij met die Vincent? Als Dennis het weekend naar zijn moeder moet, krijgt hij zin de boel eens flink te verpesten. 'Verborgen Verhalen' is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Fearfighters, zondag 4 juli, 19.05 uur, Nederland 3 Naaldenvrees
Het is nooit echt leuk om geprikt te worden, maar soms wel noodzakelijk. Dat beseffen Roy, Marieke en Saskia zich maar al te goed. Maar ze hebben liever pijn of een gezondheidsrisico dan dat een naald hun lichaam in gaat. Marieke (22) wordt haar hele leven al omringd door naalden. Haar vader is namelijk acupuncturist. Maar zelfs hij mag haar absoluut niet prikken. Saskia (22) wil dolgraag een tatoeage, maar durft niet naar binnen in een tattooshop. En Roy (23) wil nog liever onder narcose gebracht worden bij de tandarts dan dat hij een verdovingsprik krijgt.

In de serie Fearfighters gaan drie kandidaten de ultieme strijd aan met hun fobie. Onder deskundige begeleiding van angst-therapeut Yvette en EO-presentator Manuel Venderbos komen de kandidaten oog in oog te staan met hun grootste nachtmerrie of angst. Wie durft de confrontatie aan?

Wildlife Africa, zondag 4 juli, 19.10 uur, Nederland 2 Thuis op de savanne
De uitgestrekte savanne is het leefgebied van de meest uiteenlopende diersoorten die hier met elkaar de ruimte delen en elkaars rivalen kunnen zijn. In deze documentaire wordt onder andere belicht hoe roofdieren hun territorium afbakenen; hoe voedsel gevonden wordt en hoe verschillende kuddes op zoek gaan naar water in het droge seizoen en daarbij honderden kilometers afleggen. Mangoesten daarentegen leven liever op bekend terrein. Ze voelen zich juist thuis in een beperkt leefgebied waar ze hun toevlucht vinden...

God in de Lage Landen, zondag 4 juli, 21.10 uur, Nederland 2 God in je moerstaal
Een zesdelige documentaire serie, gepresenteerd door Ernst Daniël Smid, over het verleden én het heden van God in de Lage Landen. Herman Finkers begint zijn nieuwste voorstelling met een psalm in het Twents. Dit kan hij doen dankzij het vertaalwerk van dominee en professor Anne van der Meijden. In deze aflevering van God in de Lage Landen spreken ze samen over de schoonheid van een Bijbel in je moerstaal. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar vroeger was de Bijbel louter in het Latijn en het lezen ervan voorbehouden aan priesters. En de vertaling die de priesters hadden zat vol fouten. Iemand die nu vooral bekend staat als humanist, gruwelde van die foute vertaling en besloot er iets aan te doen. Zijn naam: Desiderius Erasmus. Desiderius Erasmus is vooral bekend geworden door zijn boek Lof der Zotheid, maar in 1516 ligt zijn levenswerk bij de drukker: Bijbelse verhalen uit het Nieuwe Testament in zijn eigen, Latijnse woorden.

Steeds meer Nederlanders kunnen nu zelf de bijbel lezen. Alleen wordt dat nu volgens Patrick Chatelion Counet te weinig gedaan. Patrick Chatelion Counet is bijzonder hoogleraar 'De Bijbel in de Nederlandse cultuur' aan de Universiteit van Amsterdam. De gemiddelde 'lage lander' heeft wellicht weinig Bijbelkennis, toch citeert iedereen voortdurend uit de Bijbel! Veel uitdrukkingen komen uit het meest verkochte boek. In God in de Lage Landen citeert Ernst Daniel Smid een aantal zeer bekende uitdrukkingen met een Bijbelse oorsprong.

Hoedoejijdat.nu, zondag 4 juli, 24.00 uur, Nederland 2 'Al jaren zit ik niet lekker in mijn vel en ben ik op zoek naar Gods plan voor mijn leven. Ik heb al twee jaar therapie gehad, maar ik loop steeds opnieuw vast in mijn leven. Ook het thuiszitten geeft veel spanning. Ik besef nu wel dat ik aan mijn faalangst moet werken en dat is dan ook mijn vraag aan jullie: Kunnen jullie mij op weg helpen?'

Met deze vraag van Mirjam begint Hoedoejijdat.nu deze week. Herman Wegter gaat bij haar op bezoek. Hij heeft tips van een dominee, een coach en een ervaringsdeskundige bij zich. Deze deskundigen hebben zich gebogen over de vraag van Mirjam en hopen haar met hun adviezen een stap vooruit te kunnen helpen.

In de uitzending wordt Mirjam in een avontuurlijke situatie gebracht waarin anderen afhankelijk zijn van haar besluiten en waar ze mag leren dat het niet erg is om fouten te maken.

Ondertussen gaat Mirjam Bouwman op straat op zoek naar mensen die ook de neiging hebben om conflicten uit de weg te gaan.

Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!


---
Noot voor redactie,