Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Eerder WSPA onderzoek: walvisvlees inheemse bevolking Groenland verdwijnt in commerciële handel EU zwicht voor druk Denemarken: bultruggen ten prooi aan commerciële handel

Agadir, Marokko, 25 Juni 2010 - De internationale Walvisvaartcommissie is gezwicht voor het verzoek van Denemarken, om de inheemse bevolking van Groenland toe te staan de komende drie jaar - naast het bestaande quotum - 27 bultruggen te jagen. Twee jaar geleden werd ditzelfde verzoek nog weggestemd naar aanleiding onderzoek van WSPA (World Society for the Protection of Animals) naar het karakter van de walvisjacht in Groenland. Het onderzoek toonde onomstotelijk aan dat een substantieel deel van de walvissen die gedood worden in het kader van de traditionele jacht door de inheemse bevolking, in werkelijkheid in de commerciële handel terechtkomt.

Een van de uitzonderingen op het wereldwijde moratorium op de walvisvaart is de traditionele jacht van de inheemse bevolking van Groenland, bestemd voor zelfvoorziening. Al enkele jaren probeert Groenland - via Denemarken - het quotum te verhogen. Twee jaar geleden werd een verzoek om jaarlijks tien bultruggen te bejagen nog afgewezen omdat Denemarken de noodzaak van de jacht op de bultruggen niet aannemelijk kon maken. Van doorslaggevend belang hierbij was het rapport van WSPA waarin werd onthuld dat zeker een kwart van de walvissen die voor de traditionele, zelfvoorzienende jacht wordt bejaagd, in werkelijkheid via het grootste walvisverwerkingsbedrijf van Groenland, Arctic Green Foods, terechtkomt in tenminste 114 supermarkten verspreid over heel Groenland. Jaarlijks verdienen verwerkingsbedrijven en retailers gemiddeld 1 miljoen dollar aan deze handel. Het commerciële karakter van de walvisjacht wordt niet eens ontkend door de betrokken partijen. "Het is een puur commerciële a ctiviteit in Groenland", aldus de directeur van Arctic Green Foods tegen WSPA-onderzoekers die zich voordeden als medewerkers van een filmproductiebedrijf.

Dit jaar werd het voorzoek om 27 bultruggen te doden in de komende drie jaar wel toegekend door de IWC. Cruciaal daarin was de positie van de EU die voor het toekennen stemde. Dit terwijl de EU zegt een walvisbeschermende positie in te nemen.

Dirk-Jan Verdonk: "Uit ons onderzoek blijkt dat de huidige jacht op walvissen in Groenland weinig meer te maken heeft met tradities en cultuur. Het is een lucratieve activiteit die jagers aanmoedigt om ermee door te gaan, en creëert nieuwe markten. Ook de niet-inheemse bevolking en toeristen kunnen in Groenlandse supermarkten walvisvlees kopen. Dat de EU nu zwicht onder druk van Denemarken is tragisch voor de bultruggen."

Walvisjacht is wreed

WSPA voert al jarenlang een strijd tegen de walvisjacht omdat de walvisjacht inherent wreed is. Het opjagen veroorzaakt veel stress, hun zeer pijnlijke doodstrijd duurt soms meer dan een kwartier en de jacht heeft dramatische gevolgen voor de sociale verbanden waarin deze majestueuze zeezoogdieren leven. Daarmee worden de internationale normen voor het 'humaan' doden van dieren zoals onder meer aanbevolen door de World Organisation of Animal Health (OIE) met voeten getreden.

Over WSPA
WSPA is de grootste netwerkorganisatie voor dierenwelzijn in de wereld. Wereldwijd zijn 928 organisaties in 153 landen aangesloten bij WSPA. Als vertegenwoordiger van deze organisaties is WSPA officieel adviseur van de Verenigde Naties en de Raad van Europa. Met veldwerk, campagnes, voorlichting, training en lobbyactiviteiten, streeft WSPA naar een wereld zonder dierenleed. WSPA is in Nederland 15 jaar actief en heeft ruim 90.000 donateurs. In samenwerking met haar lidorganisaties richt WSPA Nederland zich op verbetering van dierenwelzijn op nationaal en internationaal niveau door voorlichting, educatie, campagnes en lobbywerkzaamheden. Zie voor meer informatie www.wspa.nl