Socialistische Partij

SP Amsterdam

Toezicht publieke ruimte moet overzichtelijker

25-06-2010 * Waarnemend burgemeester Asscher gaat, op verzoek van de SP, het toezicht in de publieke ruimte in kaart brengen. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Sinds 2006 worden overal maar straatcoaches ingezet, maar over de effectiviteit daarvan zijn nog wel wat twijfels. De straatcoach is geen wondermiddel, een echte buurtagent verdient wat ons betreft toch de voorkeur."
Laurens Ivens
Aanleiding voor het SP-verzoek aan de burgemeester zijn recente problemen met hangjeugd in Floradorp in Amsterdam Noord. Bij de toename van de problemen met deze jeugd zijn de straatcoaches juist weggehaald in plaats van gaan optreden. Ze konden deze problemen duidelijk niet aan. Eerder bleek ook al bij de Jan van Galenstraat dat de problemen te groot zijn voor de straatcoaches. Aan de andere kant kun je je afvragen of een straatcoach in een wijk als IJburg überhaupt wel nodig is.

Volgens Ivens wordt vaak maar snel naar een straatcoach ingezet als er veiligheidsproblemen in de publieke ruimte zijn. Ivens: "De echte oplossingen zitten er veel meer in dat mensen goed betrokken worden bij hun buurt en ook anderen durven aan te spreken. En waar de veiligheid in het gedrang komt, dient de politie op te kunnen treden. Dan moeten we wel eerst de agenten bevrijden van de bureaucratische last die ze dragen. Ook moeten agenten weer serieus genomen worden. De schaamteloze verrijking van de Amsterdamse politietop - waar de drie leiders meer verdienen dan de minister-president - dient te stoppen. En de Tweede Kamer moet eindelijk durven kiezen voor echte veiligheid en de bezuinigingen op de politie een halt toeroepen."