Socialistische Partij

SP Amsterdam

Minimumloon geldt ook voor personeel sociale werkvoorziening

25-06-2010 * Tot ontzetting van de SP gaat Amsterdam deelnemen aan een stedelijke proef voor de sociale werkvoorziening waarbij het personeel in die sector moet werken voor een salaris onder het minimumloon. SP-raadslid Maureen van der Pligt is woest: "Door aan deze proef mee te doen, ontneemt de gemeente kwetsbare mensen het recht op een menswaardig bestaan!"
Maureen van der Pligt
De proef waar Amsterdam aan meewerkt is verzonnen door demissionair minister Donner. Het gaat om een pilot werken met loondispensatie, die het mogelijk maakt om mensen met een indicatie voor sociale werkvoorziening te laten werken voor minder dan het minimumloon. Nu hebben deze werknemers gewoon nog recht op een cao-loon. Van der Pligt: "Dit is een van de ergste vormen van afbraak van de sociale zekerheid. In een tijd dat de bankdirecteuren hun zakken weer vullen gaan we de kwetsbaarste groep de rekening laten betalen."

Op vragen van de SP over de proef antwoordde verantwoordelijk wethouder Van Es (GroenLinks) dat Amsterdam zich onder protest heeft aangemeld. Van der Pligt stelde echter dat dit onmogelijk is omdat gemeentes zich vrijwillig konden aanmelden. De wethouder erkende dit vervolgens maar zei dat je beter deel kunt uitmaken van zo'n pilot om het systeem van binnen uit te proberen en er iets aan te veranderen. Van der Pligt: "Grotere onzin heb ik lang niet gehoord. Amsterdam moet juist in verzet komen tegen deze mensonterende pilots! De SP gaat samen met de vakbond en anderen actievoeren tegen deze afbraak."