Socialistische Partij

SP Amsterdam

Snelle aanpak discriminerend geweld nodig

25-06-2010 * De SP pleit voor een snellere en fellere aanpak van discriminerend geweld tegen homo's, joden en andere minderheden in Amsterdam. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Geweld door discriminatie heeft wel grote aandacht van de politie, maar kennelijk is de aandacht nog niet voldoende. Wij pleiten voor het aanpakken van de voedingsbodem, door voorlichting, maar ook van het geweld zelf, met afschrikwekkende straffen."
Laurens Ivens
Voortdurend worden minderheden in de stad gediscrimineerd, de laatste weken zijn vooral joden en homo's het mikpunt van belediging en bedreiging. Ivens: "Door de verharding van de samenleving neemt deze discriminatie steeds verder toe. De voedingsbodem voor die verharding moet natuurlijk aangepakt worden, maar ook het geweld zelf moet hard aangepakt worden. De SP pleit er daarom voor om in het onderwijs en met publiekscampagnes mensen meer bewust van elkaar te maken. Daarnaast is het voor de politie van belang om voldoende middelen te krijgen om deze vorm van geweld te bestrijden."

De SP vindt dat mogelijke nieuwe middelen als lokhomo's en lokjoden onderzocht moeten worden op effectiviteit. Ook zou er bij de politie een speciaal meldpunt voor discriminerend geweld kunnen komen, omdat voor veel mensen de drempel tot het doen van aangifte te hoog is. Daarnaast moeten de straffen volgens de SP afschrikwekkend zijn, bijvoorbeeld door via de media voorbeelden te stellen van mensen die hiervoor bestraft worden.