Ingezonden persbericht


ARCHITECTEN, ONTWIKKELAARS EN AANNEMERS IN GRONINGEN BEKOGELD MET BAKSTENEN

Groninger Gebouwenenquête: prijzen voor Het Paleis en woningen Eimerslocatie

GRONINGEN - De bakstenen vlogen je om de oren in het Groninger Grand Theatre op vrijdag 25 juni. Gouden bakstenen, dan. Want aan de vooravond van de Dag van de Architectuur werd bekend gemaakt welke architecten, ontwikkelaars en bouwers dit jaar de beste prestaties leverden binnen de Groninger stadsgrenzen. Grote winnaars: cultuurpand Het Paleis in het Ebbingekwartier van DAAD Architecten en de woningen op de Eimerslocatie in de wijk Hoornsemeer van Zofa.

Het is al bijna een traditie in Groningen; eind juni spreken een vak- en een publieksjury zich uit over de gebouwen die het afgelopen jaar binnen de stadsgrenzen zijn gerealiseerd. De Grote Gebouwenenquête is een aanloop naar de Dag van de Architectuur, in Groningen georganiseerd door architectuurcentrum Platform GRAS en de Stichting DAG van de Architectuur om de Groninger architectuur onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek.

Meer dan 2000 mensen vormden dit jaar de publieksjury van de enquête en spraken zich uit op internet. Ongeveer een derde van de stemmen ging naar Het Paleis, daarmee verzekerd van een glansrijke overwinning. Op nummer twee, volgens het Groninger publiek, stonden de woningen aan de Eimerslocatie, die 20% van de stemmen veroverden. Op drie met 13% van de stemmen het nieuwe gebouw van Montessorischool De Dijk.

De vakjury, die bestond uit Indira van 't Klooster (Architectuur Lokaal), Wilfried van Winden (WAM architecten) en Bouke Kapteijn (AT Osborne), was een nogal andere mening toegedaan. De jury zette het complex van woningen op de Eimerslocatie op de eerste plaats, omdat 'de architect samen met de bewoners erin geslaagd is tot een optimistisch en opmonterend ontwerp te komen dat tot in elk detail is doordacht en uitgewerkt', aldus het juryrapport dat vanaf zaterdag 26 juni te vinden is op www.dagvandearchitectuurgroningen.nl. Op twee kwam voor de jury de nieuwe Faculteit Levenswetenschappen.

Over de derde prijs verschilden vak- en publieksjury niet van mening; ook de vakjury gaf deze aan Montessorischool De Dijk. De vakjury noemt de school 'vertederend, sympathiek en sereen'. Prijzen voor de winnaars bestonden traditiegetrouw uit speciaal voor de gelegenheid vervaardigde 'Gouden Bakstenen'.

De Dag van de Architectuur barst zaterdag 26 juni los in Groningen. Geïnteresseerden kunnen dan alle gebouwen uit de enquête zelf gaan bekijken middels gratis busrondritten die vertrekken bij de Stadsschouwburg. Ook zijn er een fietstocht, een wandeling, een excursie naar de regio en films én openen verschillende gebouwen in de stad hun deuren voor een dag voor publiek. Thema van de Dag van de Architectuur 2010 is 'hergebruik'.

Het volledige programma is te vinden op dagvandearchitectuurgroningen.nl. Opgave voor de rondtochten per bus, fiets en te voet is niet meer mogelijk, maar liefhebbers kunnen -als ze tenminste op tijd zijn- langskomen: er is nog plek.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Einde persbericht

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht