Progenika Biopharma verleent Grifols wereldwijde distributierechten voor de BLOODCHIP(R) genotypetest voor bloeddonors 25/06/2010 20:30

PR Newswire

BARCELONA, Spanje, June 25, 2010 /PRNewswire/ --

- Het Spaanse biotechnologiebedrijf Progenika Biopharma is een pionier op het gebied van de ontwikkeling van moleculaire biologietests voor bloedtransfusiecompatibiliteit.


- De wereldwijde distributie-overeenkomst voor BLOODCHIP(R) betekent een versterking voor de diagnostiekafdeling van Grifols en zal naar verwachting in de komende 5 jaar een omzet genereren van 50-100 miljoen Euro.

Het Spaanse biotechnologiebedrijf Progenika Biopharma, gespecialiseerd in de ontwikkeling van aangepaste medische technologie, heeft Grifols de exclusieve wereldwijde distributierechten verleend voor de BLOODCHIP(R) moleculaire biologieproducten. BLOODCHIP(R)-producten worden gebruikt voor genotypering van bloeddonors om de compatibiliteit van bloed voor transfusie tussen donor en ontvanger te garanderen.

Als gevolg van deze overeenkomst doet Grifols een verdere stapin de richting van de consolidatie van de diagnostiekdivisie, met de uitbreiding van het assortiment van producten die een belangrijke plaats innemen in de immunohematologietechnologie. Daarnaast zal de aanwezigheid van Grifols in meer dan 90 landen de wereldwijde distributie garanderen van de BLOODCHIP(R)-productlijn. Tevens zal de internationale aanwezigheid van Grifols in meer dan 90 landen via de 22 filialen van Grifols voor een effectieve wereldwijde distributie van de test zorgen.

De nieuwe productlijn zal naar verwachting in de komende 5 jaar een omzet genereren van 50-100 miljoen Euro. Hoewel het gebruik van de moleculaire biologietests in transfusiecompatibiliteit zich nog in een vroeg stadium bevindt, zal het gebruik ervan naar verwachting verder toenemen als gevolg van de veiligheidsmaatregelen voor hemobewaking en transfusies die in vele landen worden ingevoerd.

Victor Grifols, President en CEO van Grifols verklaarde: "Deze overeenkomst maakt het mogelijk onze diagnostiekafdeling te versterken en onze wereldwijde positie op het gebied van bloedgroepanalyse te consolideren met een nieuw innovatief instrument dat de veiligheid bij bloedtransfusies verhoogt." Van zijn kant merkte Antonio Martinez, CEO van Progenika, op: "Deze distributie-overeenkomst zorgt ervoor dat onze producten op de juiste wijze op de markt worden gebracht en stelt ons in staat ons te concentreren op de ontwikkeling van nieuwe diagnostische en therapeutische hulpmiddelen die de levenskwaliteit verhogen."

Over de BLOODCHIP(R)-test
BLOODCHIP(R) is een geïntegreerd circuit dat de belangrijkste allelische varianten van de bloedgroepen en de antigenen van bloedplaatjes bepaalt door het analyseren van 128 genetische polymorfismen. De test wordt gebruikt om potentiële transfusiereacties te voorkomen bij patiënten voor wie de conventionele serologische tests onvoldoende zijn.

BLOODCHIP (R)-test bezit reeds een CE-merk voor de verkoop in Europa en is ontwikkeld door het Bloodgen Consortium, een vooraanstaande Europese groep gevormd door bloedbanken, onderzoekinstellingen en Progenika Biopharma, SA. met de taak om de veiligheid van patiënten en transfusiecompatibiliteit te verbeteren via bloedgroep en genotype.

Over Grifols
Grifols is een Spaanse holding, gespecialiseerd in de
ziekenhuis-farmaceutische sector met aanwezigheid in meer dan 90 landen. Sinds mei 2006 staat het bedrijf genoteerd op de Spaanse aandelenmarkt en vanaf 2008 maakt de holding deel uit van de Ibex-35. De onderneming richt zich op onderzoek, ontwikkeling, productie en verkoop van plasmaproducten, diagnostieksystemen, intraveneuze therapieën, enterale voeding en medische artikelen. In de afgelopen jaren heeft Grifols aanzienlijke investeringen gedaan op het gebied van transfusiemedicijnen om de strategische en technologische positie van de onderneming op dit gebied te garanderen.

Over Progenika
Progenika, een Spaans bedrijf dat gespecialiseerd is in op maat gesneden medicijnen, ontwikkelt DNA biochips voor de diagnose, prognose en voorspelling van de respons op de behandeling van complexe ziektes bij mensen. Progenika biedt op DNA gebaseerde tests op gebieden zoals: oncologie, lipiden, aandoeningen van het zenuwstelsel en de optimalisering van de behandeling hiervan. Tot de belangrijkste producten, naast de BLOODchip, behoren de LIPOchip, PHARMAchip, Promonitor en BRAINchip. Progenika werd opgericht in 2000. De ontwikkelings- en productiecentrums zijn gevestigd in het Zamudio Technologiepark (in Spanje) en in Cambridge (Massachusetts, Verenigde Staten) en het bedrijf heeft kantoren voor het beheer van commerciële en intellecuele eigendommen in Madrid en Londen. Meer dan 140 wetenschappers zijn op dit moment werkzaam bij het bedrijf dat zijn producten verkoopt in Amerika, Europa en het Midden-Oosten.

Meer informatie kunt u vinden op http://www.grifols.com.

Chris Healey van Grifols, Inc., +1-202-302-2521, chris.healey@grifols.com






-