Villeroy & Boch


06.2010

Villeroy & Boch AG over boetebeschikking van de Europese Commissie:

De door de Europese Commissie opgelegde boete is op geen enkele wijze gerechtvaardigd

Villeroy & Boch zal juridische stappen ondernemen

De door de Europese Commissie tegen de onderneming geuite beschuldigingen wegens prijsafspraken zijn volgens Villeroy & Boch AG in Mettlach (Duitsland) ongegrond. "Vanuit onze optiek is de argumentatie van de Europese Commissie ten aanzien van de sanitairmarkt absoluut onbegrijpelijk" aldus voorzitter van de raad van bestuur Frank Göring. "De Europese Commissie heeft twee branches samengevoegd, namelijk de branches kranen en sanitair. Ten aanzien van de sanitairbranche heeft er onvoldoende onderzoek plaatsgevonden, daarmee grenst de beslissing wat ons betreft aan willekeur."

Villeroy & Boch heeft de beschuldigingen van de Commissie van het begin af aan in alle stellingnamen van advocaten bestreden en heeft de seponering van de procedure geëist. De onderneming zal nu juridische stappen ondernemen.

Er is geen sprake geweest van de beweerde prijsafspraken. De concurrentie werd aantoonbaar niet belemmerd en daarom zijn de consumenten ook op geen enkele wijze benadeeld. Daarmee bestrijdt Villeroy & Boch de beschuldiging dat klanten en consumenten te hoge prijzen betaald zouden hebben.

"Wij beoordelen de boete als volledig ongerechtvaardigd", uit Göring zich verontwaardigd over de opgelegde boete. Uiteindelijk is de omzet van de onderneming bepalend voor de hoogte van de boete. De fabrikanten van sanitair (Roca/Laufen, Sanitec/Keramag/Sphinx/Allia, Duravit) zijn in feite beschuldigd van dezelfde feiten.

Tot er een rechtsgeldige beslissing is genomen, kan er voor de boetebeschikking een bankgarantie worden gesteld. Een adequate reservering zal worden gevormd op de halfjaarrekening. De liquiditeit en operationele activiteiten worden hierdoor op geen enkele wijze beïnvloed.