Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba


Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba
Vrijdag 25 juni 2010

Kustwacht met drie reddingsacties

Het Redings- en Coordinatie Centrum (RCC) van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba heeft afgelopen week end drie maal meldingen gekregen waar de Kustwacht assistentie moest verlenen.

Op zaterdag 19 juni omstreeks 08.45 uur kreeg het RCC een melding binnen van een motorvaartuig de `Pasenshi' dat was omgeslagen en zinkende. Het vaartuig had een opvarende en bevond zich op dat moment ter hoogte van Santa Cruz, Curaçao. De vrijwilligers reddingsorganisatie `CITRO' werd ook op de hoogte gesteld. De opvarende kon zwemmend veilig de kust bereiken. Een boot van de duikschool van Santa Cruz nam de `Pasenshi' op sleeptouw en omstreeks 09.30 uur werd het afgemeerd bij Habitat Hotel.

Een tweede melding kwam binnen op zaterdag rond 14.00 uur van een vermist vaartuig de `Erika' van de Sea Rescue van Saba. De Dash 8, het patrouillevliegtuig van de kustwacht en ook de kustwachtcutter Poema werden ingezet om een zoekslag te maken. Omstreeks 17.30 uur werd de `Erika' gespot door de Dash 8 op drift ongeveer 5 mijl ten zuiden van Saba. Met behulp van de Rhib, de bijboot van de Poema zijn drie personen naar de `Erika' gebracht die veilig naar Saba terug konden varen.

Op woensdag 23 juni kwam er een melding binnen van het vaartuig de `Fayoli'. Deze meldde de vondst van een driftende zeilboot de `Loose Cannon' ten westen van Curaçao. Er waren geen opvarenden aan boord. De `Fayoli' heeft de zeilboot op sleeptouw genomen die daarna werd overgenomen door een eenheid van de CITRO. De `Loose Cannon' is opgebracht naar de Kustwachtsteiger. Bij verder onderzoek bleek dat de boot was losgeslagen en afkomstig te zijn van St. Lucia.