Oranjekoorts in Molukken niet toegestaan door Indonesisch leger


Rapport Human Rights Watch: bescherm vrijheid van meningsuiting

AMBON, 20100625 -- Terwijl het rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch(HRW) over de schrijnende situatie van de mensenrechten in de Molukken en Papua naar buiten is gekomen, wordt in de Molukken de vrijheid van meningsuiting nog steeds onderdrukt. Zo moeten Molukse burgers die de Nederlandse vlag laten wapperen onder dwang van het Indonesisch leger de vlag neerstrijken.

HRW-Rapport
Het 43-tellende rapport beschrijft de misstanden in Indonesië m.b.t. de vrijheid van meningsuiting en de behandeling van gewetensgevangenen uit de Molukken en Papua. Dit rapport bevestigt de waarnemingen van de Molukse mensenrechtenorganisatie PAK en FKMCPR. Zo versterkt het rapport de mening van PAK en FKMCPR dat de Molukse gewetensgevangenen die voor het vreedzaam uiten van hun mening vastzitten, onmiddellijk vrij gelaten moeten worden. En de Indonesische wetgeving moet worden aangepast aan de richtlijnen die internationaal worden gehandhaafd.

EU-Indonesië dialoog
Beide Molukse mensenrechtenorganisaties dringen er bij demissionair minister Verhagen en de EU aan om druk te zetten op Indonesië de gevangenen vrij te laten en de mensenrechten in de Molukken te respecteren. Tenzij de EU net als Verhagen alleen maar denkt aan economische belangen en tot nu toe de mishandeling van deze gevangenen heeft ontkent.

Demissionair minister Verhagen
Verhagen heeft van af het begin het woord mensenrechtenschendingen niet in de mond genomen, omdat anders de wapenexport naar Indonesië in gevaar komt. Immers mag Nederland niet leveren aan een land dat zich schuldig maakt aan mensenrechtenschendingen. Terwijl Indonesië volgens het rapport van HRW en eerder van Amnesty Internationale zich wel degelijk schuldig maakt aan mensenrechtenschendingen.


PAK FKCMPR
Perintis Aksi Kilat (PAK) en de Foundation for Keeping Moluccan Civil and Political Rights (FKMCPR) zijn beide Molukse mensenrechtenorganisaties die zich vanaf 29 juni 2007 hard hebben gemaakt voor de zaak van de Molukse gewetensgevangenen. Op 29 juni 2007 werden bij een vreedzame actie Molukse burgers gearresteerd en gemarteld. Momenteel zitten er 71 Molukse gewetensgevangenen vast in gevangenissen te Java en Ambon.

Het rapport van HRW is te vinden op: www.hrw.org/en/reports/2010/06/23/prosecuting-political-aspiration-0