Raad voor de Journalistiek

Hieronder volgen samenvattingen van recente uitspraken van de Raad voor de Journalistiek. Via de link die onder elke samenvatting is vermeld, kunt u de volledige uitspraak opvragen. Een uitspraak wordt altijd eerst aan de desbetreffende partijen gestuurd en enkele dagen later op de website van de Raad gepubliceerd.


---


Uitspraak vastgesteld d.d. 25 juni 2010

door mr. Th. Groeneveld, voorzitter, mr. T.E. Klein, mw. E.J.M. Lamers, M. Ülger en mr. drs. G.J. Wolffensperger, leden, in tegenwoordigheid van mw. mr. D.C. Koene, secretaris, en mr. W.S. van Helvoort, plaatsvervangend secretaris.

X / B. Janssen en De Twentsche Courant Tubantia

Uitspraak: ongegrond

In De Twentsche Courant Tubantia is een artikel verschenen onder de kop "Gerechtshof snoert Robert Speijdel de mond in zaak X". Een dag later is een artikel geplaatst onder de kop "X krijgt deel harde schijf". Kern van de klacht is dat onjuist, eenzijdig en tendentieus over de strafzaak tegen klager is bericht en dat die berichtgeving onvoldoende is rechtgezet.

Niet in geschil is dat in het eerste artikel ten onrechte is vermeld dat alle telefoontaps aan het hof en klager zouden zijn gegeven. Naar aanleiding van contact daarover met de advocaat van klager hebben verweerders direct de volgende dag een artikel geplaatst waarin is vermeld: "Anders dan wij gisteren meldden, heeft X woensdag op de zitting geen telefoontaps gekregen." Verweerders hebben aldus de hiervoor bedoelde onzorgvuldigheid op deugdelijke wijze rechtgezet. Gelet op de aard van de omissie moet de rectificatie als passend worden beschouwd. (zie punt 6.1. van de Leidraad van de Raad)

Hoewel de kop van het tweede artikel "X krijgt deel van harde schijf" wellicht enigszins kort door de bocht is geformuleerd, kan niet worden gezegd dat daarmee journalistiek onzorgvuldig is gehandeld. Bezien in de context van het artikel is voor de gemiddelde lezer duidelijk dat klager een deel van de informatie op de harde schijf heeft teruggekregen, en niet een fysiek onderdeel van de harde schijf zelf. Overigens is niet gebleken dat het eerste artikel nog andere relevante onjuistheden bevat. Voorts is in het artikel ruim aandacht besteed aan het standpunt van klagers advocaat. Dat klager zich niet kan vinden in de parafrase dat het Gerechtshof zijn advocaat `de mond heeft gesnoerd', kan daaraan niet afdoen. Klager heeft immers erkend dat zijn advocaat niet de gehele pleitnota heeft mogen voorlezen. Daarbij komt dat in het kader van verslaggeving over rechtszaken niet ontoelaatbaar is dat standpunten van betrokken partijen enigszins worden aangezet en een niet geheel neutrale toon wordt gebruikt. (vgl. onder meer RvdJ 2009/1)

Voor zover al sprake zou zijn van min of meer eenzijdige berichtgeving over de strafzaak tegen klager - hetgeen de Raad niet kan vaststellen - hebben verweerders erkend dat door de jaren heen bepaalde elementen onderbelicht zijn gebleven en toegezegd dat deze op een geëigend en relevant moment zullen worden opgepakt.

Trefwoorden:


· Feitenweergave: onjuiste, tendentieuze berichtgeving


· Rectificatie/weerwoord: rectificatie


· Aard van de publicatie: rechtbankverslag

Publicatie op www.rvdj.nl/2010/27