Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 22 juni 2010

26 juni Evenement Duurzaam Rijden!

Ervaar elektrisch rijden en rijden op aardgas

Op zaterdag 26 juni organiseert de gemeente Alkmaar in samenwerking met verschillende auto- en bromfietsdealers het evenement duurzaam rijden. Op het Canadaplein en bij de Grote Kerk (St. Laurenskerk) krijgen politici en inwoners de mogelijkheid om tussen 12.00 en 16.00 uur zelf te ervaren hoe het is om elektrisch of op aardgas te rijden. Dit kan zowel in auto's als op scooters en fietsen. Daarnaast reikt wethouder Jan Nagengast een certificaat uit aan de onderneming in Alkmaar die voorop loopt op het gebied van duurzame mobiliteit.

Duurzame mobiliteit verbetert klimaat en luchtkwaliteit

Klimaat en luchtkwaliteit zijn twee zaken die de gemeente Alkmaar graag beter maakt voor haar inwoners. Dit kan onder andere door het gebruik van schone auto's. De gemeente treft diverse maatregelen die de uitstoot van CO2 (klimaat), fijnstof (roet) en stikstofdioxide (luchtkwaliteit) reduceren. Autoverkeer heeft een groot aandeel in de uitstoot van al deze stoffen. Daarom is het belangrijk na te denken over duurzamere vormen van mobiliteit.

Rijden op aardgas is schoner

Duurzame mobiliteit heeft de afgelopen tijd veel ontwikkelingen ondergaan. Het rijden op aardgas is daar één voorbeeld van. Omdat gemeente Alkmaar schoner autoverkeer wil, heeft ze voor haar eigen wagenpark aardgasvoertuigen aangeschaft, is er een aardgasvulpunt op de Boekelermeer geopend en rijden er busjes voor het leerlingenvervoer op aardgas. Aardgas wordt verder gezien als voorloper voor het klimaatneutrale groengas/biogas waarbij geen extra CO2 meer wordt uitgestoten.

Elektrisch rijden kan nu al

Een ander voorbeeld van duurzame mobiliteit is elektrisch rijden. Mits de stroom 'groen' is opgewekt, kun je met een elektrische auto of elektrische scooter rondrijden zonder uitstoot van CO2, fijnstof of stikstofdioxide. Het lijkt misschien nog allemaal toekomstmuziek, maar niets is minder waar! Steeds meer mensen kiezen bewust voor elektrisch rijden.