Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 22 juni 2010

Amersfoortse wagen tijdens parade Roze Zaterdag

Amersfoort kleurt roze tijdens de Roze Zaterdag op zaterdag 26 juni. De gemeente ondersteunt het evenement en doet met een eigen wagen mee aan de parade. De stoet met wagens en loopgroepen begint om 12.30 uur op de Kamp en gaat via de Langestraat en Varkensmarkt naar de Arnhemsestraat.

Burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper en wethouder Sebastiaan van 't Erve rijden mee op de wagen. Van Vliet heeft ook 'roze' collega-burgemeester uitgenodigd. De burgemeesters van Groningen, Heemskerk, Nieuwkoop en Eemnes rijden mee op de wagen, die aan het begin van de paradestoet rijdt. Ook de gemeentesecretaris en het hoofd Personeel & Organisatie van de gemeente gaan mee.

Sociale acceptatie
De gemeente steunt de Roze Zaterdag om haar standpunt kracht bij te zetten: Amersfoort wil een stad zijn waarin iedereen zich thuis voelt en zich welkom weet. De gemeente ontwikkelt activiteiten om sociale acceptatie van homoseksualiteit te bevorderen. Tot en met 2011 is Amersfoort samen met andere gemeenten in Nederland koploper voor dit onderwerp.

Keiroze
De Roze Zaterdag is een landelijk evenement gericht op ontmoeting, zichtbaarheid en sociale acceptatie van lesbische, homo-, biseksuele en transgender inwoners. Het evenement vindt elk jaar in een andere stad plaats. Nu is het de beurt aan Amersfoort, waar stichting Keiroze de organisatie in handen heeft.

Overige activiteiten
Naast de parade zijn er ook diverse optredens op podia in de binnenstad, een oecumenische viering en een informatiemarkt. In de dagen voorafgaand aan Roze Zaterdag worden onder meer een schrijversdebat over homoseksualiteit in de literatuur, een debat over Roze Zaterdag en roze films in theater De Lieve Vrouw gehouden. Kijk voor het volledige programma van de Roze Week en de Roze Zaterdag op www.rozezaterdagamersfoort.nl.

Verkeershinder
In verband met Roze Zaterdag kan hinder voor het verkeer optreden. Op zaterdag wordt de Weg van de Vrijheid van 9.30 tot 12.00 uur afgesloten. Op de Van Randwijcklaan is van 12.00 tot 13.30 uur sprake van ernstige verkeershinder, datzelfde geldt van 13.00 tot 14.00 uur voor de Varkensmarkt. Er worden verkeersregelaars ingezet.

Noot voor de redactie,