Ingezonden persbericht


Rotterdamse Oogst zaait in Noord en oogst in Delfshaven

culturele en culinaire feesten van en voor boeren en buren

Rotterdamse Oogst brengt in juni en september het leven èn de beleving van het platteland in de stad. Aan het einde van het zaaiseizoen, op zaterdagmiddag 26 juni, lopen en grazen er schapen op het Noordplein en kunnen kinderen moestuinieren. In de oogsttijd strijkt op 17 en 18 september het Rotterdamse Oogst Festival neer op het Heemraadsplein. Het plein verandert in een grootstedelijk boerenerf met ambachtelijke en biologische producten van boeren, met smaakmakers uit de wereldkeuken, eetbelevenissen, verschillende smaakworkshops, oogstkunst en boerendesign.De eerste editie van dit festival, in 2009, was een ongekend succes. Dat bewijzen niet alleen het grote aantal bezoekers, maar ook de toekenning van de derde prijs in de categorie Innovatie van de Nationale Evenementen Prijzen.

Zaaien en schapen op het Noordplein
Op zaterdag 26 juni van 12.00-17.00 uur grazen er inderdaad schapen midden op het Noordplein! Er staat een grote tractor en overal liggen balen stro waar oma's op zitten te breien. Kinderen lopen rond met handen vol aarde, want ze maken hun eigen minituintjes. "Hè, ik wist niet dat kleren van schapen worden gemaakt", "Groeien tomaten aan zo'n kleine struik?" "Gaan we dit thuis ook doen mam?". Je kunt hier zelf zaaien en planten in je zelf gemaakte tuintje. En dat mag mee naar huis, om er binnenkort van te kunnen eten. Je eigen Rotterdamse Oogst! Iedereen kan gewoon langskomen en meedoen.

Het Rotterdamse Oogst Festival
In 2009 hebben 7000 grote en kleine Rotterdammers genoten van het beste dat stad en platteland in de regio Rotterdam elkaar te bieden hebben. Op het eerste Rotterdamse Oogst Festival werden onder meer schapen geschoren, vissen gerookt, groenten verkocht, Marokkaanse gerechten bereid en sambals gemaakt. De kraamhouders hadden veel bekijks en deden goede zaken, volkstuinders en stadsboeren hebben veel vragen opgeroepen en beantwoord, vormgevers en kunstenaars hebben hun werk op een laagdrempelige manier onder de aandacht kunnen brengen. Al met al een succesvolle aftrap van een groter programma onder de noemer Rotterdamse Oogst. Het programma voor de tweede editie op 17 en 18 september zal veel gelijkenissen vertonen, maar ook mooie verrassingen brengen. Opwww.rotterdamseoogst.nl wordt het programma binnenkort prijsgegeven.

Organisatie
De campagne Rotterdamse Oogst wil de lokale voedselketen versterken, uitgaande van de streekeigen identiteit van de regio: multicultureel, grootstedelijk en groen. Een van de manieren om randstedelingen hierbij te betrekken is het Rotterdamse Oogst Festival en Zaai Activiteiten zoals het moestuinieren in Noord op 26 juni. Eerder dit jaar was Rotterdamse Oogst actief op festival Motel Mozaïque, waar festivalgangers op het Schouwburgplein in kassen konden overnachten. Rotterdamse Oogst wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met al het goeds uit de regio. Daarom zijn de activiteiten van Rotterdamse Oogst vrij toegankelijk. Het Rotterdamse Oogst Ferstival wordt mede mogelijk gemaakt door: Rabobank, Delfshavense duiten (Deelgemeente Delfshaven), Rotterdam Festivals, Woonbron en Woonstad. De Zaai activiteit op Noord wordt ondersteund door: PWS, Com.Wonen, OBR en Deelgemeente Noord.