Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 22-06-2010

AVRO KUNSTUUR VAN ZATERDAG 26 JUNI

AVRO KunstUur is hét programma over beeldende kunst. Maar ook over bijvoorbeeld architectuur. Met in KunstUur boegbeelden als Museumgasten, Van de Straat, Art XS of Hollands Design. Het KunstUur van zaterdag 26 juni bevat de volgende programma's:

Van de Straat
Kunstenaar Marcel Smink heeft naast de A50 een groot kunstwerk gemaakt. Het is een constructie die over ongeveer twee jaar zal zijn begroeid met allerlei bloemen en planten. De titel van het werk is 'Shadows of Son heath'. Kunstenaar Ben Raaijman heeft het kunstwerk 'Waakzaam' gemaakt in het Westfriese Kolhorn. Het kunstwerk is een uitkijk over het landschap en een kijkje terug in de geschiedenis. Ook aandacht voor het werk 'Observatorium' van Lenglet. Je kunt het kunstwerk op, en uitkijken over de Leidsche Rijn bij Utrecht.

Museumgasten
Schrijfster Renate Dorrestein en rapper en presentator Lange Frans zijn eigenlijk niet zo gecharmeerd van het wapentuig wat te zien is in de grote hallen van het oorlogs- en verzetsmuseum Liberty Park in Overloon. Maar zodra zij de verhalen van het museum horen, worden zij al snel gegrepen. Foto's van concentratiekampen en hun slachtoffers komen hard aan bij de Museumgasten. Zware kost deze keer in Museumgasten, maar wel iets om (weer) eens over na te denken.

Rough Cut
Bart Rutten, conservator Stedelijk Museum Amsterdam, vertelt over de hedendaagse videokunst. Maar ook Jeroen Kooijmans. Hij wordt vaak gezien als echte videokunstenaar, al speelt ook architectuur en de manier van presenteren een grote rol. En Fiona Tan, de bekendste Nederlandse videokunstenaar. Ze verzorgde het Nederlandse paviljoen in de afgelopen Biënnale van Venetië.

Art 2 See

Zomaar Kunst
Wyneke van Doeselaar het schilderij 'Studie van een vloer' van kunstenaar Theo Jordans. Op het schilderij staat de vloer van een stal afgebeeld. De kunstenaar Theo Jordans is zelf vaak in deze stal geweest en heeft daar tekeningen en foto's van gemaakt. Toen hij later terugkwam bleek de boer te zijn overleden. Hij wilde de stal vereeuwigen en heeft deze toen geschilderd. Voor Wyneke 'leeft' het schilderij; ze kan bijna het hooi en de koeien ruiken.


4 Art
"De enige manier om het leven zinvol te maken is zeggen dat het leven zinloos is." Dat zegt de kunstenaar Marcel van Eeden in een gesprek met kunstcriticus en schrijver Hans den Hartog Jager. Marcel van Eeden is gefascineerd door de dood. Den Hartog Jager bezoekt onder meer de tentoonstelling 'Sammlung Boryna' van Van Eeden in kunsthal KAdE in Amersfoort..

KunstUur, 26 juni 2010 tussen 17.00 uur en 18.00 uur, wekelijks bij de AVRO op Nederland 2.