Rijksvoorlichtingsdienst

Verbod op levering aan particulieren van ammoniumnitraathoudende meststoffen met meer dan 16 procent stikstof.

Met ingang van zondag 27 juni aanstaande wordt de levering van ammoniumnitraathoudende meststoffen met meer dan 16 procent aan particuliere kopers in de hele Europese Unie verboden. Directe aanleiding was de constatering van Europese inlichtingen- en veiligheidsdiensten dat zelfgemaakte explosieven de meest gebruikte wapens van terroristen zijn. Maar ook in criminele circuits en door experimenterende jeugd worden gebruikt. Deze EU-maatregel voor ammoniumnitraat loopt vooruit op een aanvullende algemene EU-verordening voor risicovolle grondstoffen voor de productie van zelfgemaakte explosieven.

Om de productie en het gebruik van explosieven door terroristen te bemoeilijken wordt een Europees Actieplan voor verbetering van de beveiliging van explosieven uitgevoerd. Eén van de acties uit dit actieplan betreft het voorkomen van ongeoorloofde toegang tot de meest risicovolle grondstoffen (precursoren) voor de productie van zelfgemaakte explosieven.

Zowel in Nederland als in Europa zijn de belangrijkste grondstoffen voor zelfgemaakte explosieven geïdentificeerd. Ook is per stof het hele proces van productie en import tot en met verkoop tegen het licht gehouden om te zien waar mogelijke risico's zitten. Vervolgens is bepaald welke maatregelen effectief en proportioneel zijn om die risico's te minimaliseren.

De maatregelen en lijst zijn samen ontwikkeld door deskundigen vanuit de overheid en het bedrijfsleven dat dergelijke stoffen produceert, levert of verkoopt. Daarnaast zijn de koepelorganisaties van de sector erbij betrokken, zoals de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI), het Verbond van Handelaren in Chemische Producten (VHCP), VNO-NCW, MKB Nederland, de Raad Nederlandse Detailhandel, Agri Retail, Centraal Bureau Drogisterijbedrijven.

Voor ammoniumnitraathoudende meststoffen zijn de Nederlandse overheid en de koepelorganisaties MMF (Minerale Meststoffen Federatie) en VKP (Vereniging van Kunstmest Producenten) eerder een convenant overeengekomen dat voorziet in een gecontroleerde distributie van ammoniumnitraathoudende meststoffen en een meldpunt voor verdachte zaken. Met de Europese maatregel voor ammoniumnitraat en de verwachte algemene EU-verordening krijgen deze afspraken een wettelijke basis.

Bedrijven of winkels die (mogelijk) verdachte zaken constateren kunnen het Meldpunt Zelfgemaakte Explosieven informeren: 040-2916000. Relevante bedrijven zijn en worden gericht geïnformeerd over de stoffen die het betreft. Vooruitlopend hierop zijn in Nederland reeds vrijwillige afspraken gemaakt voor bijvoorbeeld waterstofperoxide en nitromethaan.

De EU-verordening beoogt enerzijds om de veiligheid in alle lidstaten op eenzelfde niveau te krijgen en anderzijds voor de betrokken industrie en retail een Europees level playing field tot stand te brengen.

Meer informatie voor professionals op: www.mineralemeststoffen.nl