Landschap Noord-Holland

Heiloo, 17 juni 2010

Bijzondere planten in het natuurgebied Ilperveld
Op vaarexcursie bij Landsmeer

De gids van Landschap Noord-Holland neemt u op zondag 27 juni van 13.30 tot 15.30 uur graag weer mee op z'n rondvaart door het Ilperveld. Deze keer letten we speciaal op de planten die in dit prachtige natuurgebied groeien. Voor ons zijn planten mooi, maar voor veel insecten vormen ze een onmisbare schakel in het leven.

Door het koude voorjaar bloeien veel planten later dan anders. Er zijn volop koekoeksbloemen te zien en ook de gele lis komen we onderweg dikwijls tegen. Op de akkers trekken de bloeistengels van de kale jonker de aandacht. Een toepasselijke naam voor deze plant. Net als de verarmde adel lijkt deze plant indruk te willen maken, maar het lijkt meer dan het is. We gaan zeker even kijken naar ronde zonnedauw, het vleesetende plantje waarover heel veel te vertellen is. Bloeien er al orchideeën?
Veel insecten zijn in hun leven afhankelijk van een plantensoort. Zoals de sint-jansvlinder die we onderweg misschien tegenkomen en die als rups onder meer van rolklaver leeft.
Deze excursie vindt ook plaats op zondag 4, 11, 18 en 25 juli, steeds van 13.30-15.30 uur.

Zin om mee te varen? Om zeker te zijn van een plek in de boot is aanmelden bij de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland nodig, tel. 088-006 44 55. De kosten bedragen ¤ 9,50 per persoon, Beschermers betalen ¤ 6,50. Kinderen tot 12 jaar ¤ 4,50. Meer informatie op www.landschapnoordholland.nl.
Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en warme (regen)kleding. Het kan soms koud zijn op het water.
U vindt het Bezoekerscentrum Ilperveld aan de Kanaaldijk 32A, 1121 NX Landsmeer. Neem vanaf de A10 afslag Landsmeer. De complete routebeschrijving vindt u op onze website. Navigatieadres: Van Beekstraat 331, Landsmeer. Volg daarna de borden.

Noot voor redacties



Landschap Noord-Holland