Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 18 juni 2010

Door de Holocaust verbonden
Jenny Hertzberger-Gold vertelt haar levensverhaal

Op zondag 27 juni aanstaande zal Jenny Hertzberger-Gold in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over haar ervaringen in Westerbork en Auschwitz komen vertellen. De aanvangstijd is 14.00 uur.

Jenny Gold is in 1926 in Duisburg geboren. Vlak voordat Hitler aan de macht komt, besluiten de ouders van Jenny om naar Nederland te vluchten. Ze komen in Limburg terecht waar vader Gold zijn werk als zakenman in textiel voortzet. Begin 1942 wordt hij bij een razzia opgepakt als represaille voor een sabotageactie van het verzet. Hij vindt de dood in Auschwitz.

Jenny, haar moeder en broertje Siegmund komen op 12 november 1942 in kamp Westerbork terecht. Jenny wordt assistent van dokter Hertzberger, de polikliniekarts. Ze blijft tot 25 februari 1944, de dag van deportatie naar Auschwitz, in dit doorgangskamp.

Jenny Gold heeft Ellis Hertzberger na de terugkeer uit de kampen teruggevonden. Ze zijn met elkaar getrouwd. Natuurlijk is als een slagschaduw in hun leven de Jodenvervolging aanwezig gebleven. Zouden hun eigen ervaringen daarvoor al niet meer dan voldoende zijn, dan was het wel het gemis aan zovele dierbaren.

De vertelling door Jenny Hertzberger-Gold begint op zondag 27 juni aanstaande om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De toegang is inbegrepen bij de entree voor het museum.


Noot voor redacties