Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Klik hier als u deze e-mail niet juist heeft ontvangen

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

31-05-2010

Twaalf jonge wetenschappers naar 60ste Lindau Ontmoetingsdagen met Nobelprijswinnaars

Twee studenten, vijf promovendi en vijf postdocs ontmoeten in juni ruim zestig Nobelprijswinnaars tijdens de Lindau Ontmoetingdagen met Nobelprijswinnaars. Dit jaar staan de Lindau Ontmoetingsdagen, die hun 60ste verjaardag vieren, in het teken van natuurkunde, scheikunde en geneeskunde/fysiologie. Onder de twaalf geselecteerde wetenschappers zijn vijf vrouwen. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft de wetenschappers voorgedragen. De Raad voor de Lindau Ontmoetingsdagen met Nobelprijswinnaars heeft alle voorgedragen kandidaten geselecteerd.

De uitgenodigde wetenschappers uit Nederland zijn:
* Songyue Chen (nanotechnologie), Universiteit Twente
* Eva Deinum (biologie), Wageningen Universiteit
* Justin Hay (farmacologie), Leids Universitair Medisch Centrum
* Dennis Hetterscheid (organische chemie), Universiteit van Amsterdam
* André Mischke (natuurkunde), Universiteit Utrecht
* Nico Mollet (radiologie), Erasmus Medisch Centrum
* Keimpe Nevenzeel (natuurkunde), Rijksuniversiteit Groningen
* Katja Nowack (nanowetenschap), Technische Universiteit Delft
* Frank van de Veerdonk (interne geneeskunde), Universitair Medisch Centrum Radboud
* Marijn van Loenhout (toegepaste natuurkunde), Technische Universiteit Delft
* Nicole Vogelzangs (psychiatrie), Vrije Universiteit
* Annelien Zweemer (biofarmacie), Universiteit Leiden

Zij en een kleine zevenhonderd andere jonge talentvolle wetenschappers uit meer dan vijftig landen ontmoeten tussen 27 juni en 2 juli zo'n zestig winnaars van de Nobelprijs voor de Chemie, Natuurkunde en Geneeskunde waaronder de Nederlanders Nicolaas Bloembergen, Paul Crutzen, Gerard 't Hooft en Martin Veltman. Op het programma staan lezingen van de Nobelprijswinnaars, plenaire discussies, workshops en diverse sociale activiteiten.

Doel van de Ontmoetingsdagen is het overdragen van kennis tussen generaties wetenschappers, het versterken van internationale netwerken en het inspireren van zowel jonge wetenschappers als Nobelprijswinnaars. Afwisselend staan de vakgebieden chemie, natuurkunde en geneeskunde/fysiologie centraal. Elke vijf jaar is er een interdisciplinaire ronde. In 2004 is er gestart met een tweejaarlijkse ontmoeting in de economische wetenschappen. De Raad voor de Lindau Ontmoetingsdagen met Nobelprijswinnaars organiseert de gelijknamige dagen sinds 1951. De KNAW participeert nu voor het derde jaar.