Dr. Lonnie Smith Trio feat. Jonathan Kreisberg, 27 juni Rotterdam


ROTTERDAM, 20100623 -- Op zondag 27 juni 2010 geeft Dr. Lonnie Smith een bijzonder concert in Lantaren/Venster te Rotterdam, waarbij hij als speciale gast de opkomende jazzgitarist Jonathan Kreisberg meeneemt. Dit concert is georganiseerd in samenwerking met, en in het kader van het festival North Sea Round Town.

Dr. Lonnie Smith is de sultan van het hammondorgel, een cultheld die op meer dan zeventig platen meespeelde. Al meer dan vijftig jaar weet Smith het funky geluid van het orgel in de jazz tot grote hoogten te brengen. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met zijn instrument, welke hijzelf liefkozend 'the 425 pound beast' noemt. Dr. Lonnie Smith ontdekte het Hammond B3-orgel in de late jaren vijftig. Met zijn optredens trok hij al snel de aandacht van muzikanten als Jack McDuff, Lou Donaldson en George Benson. Vlak nadat hij naar New York verhuisde, voegde hij zich bij Bensons kwartet. Na een optreden met Lou Donaldson werd hij gecontracteerd bij Blue Note Records. Zijn creatieve en innovatieve kracht heeft tot een zeer breed scala aan albums geleid: variërend van Jimi Hendrix- en John Coltrane-tribute albums tot straight-ahead jazz, funk en acid jazz.

Smith kreeg zijn doctorstitel niet van een universiteit, maar van zijn medemuzikanten. Wanneer een band niet zo swingde of inspiratieproblemen had, wist deze keyboardwizard wel een remedie te bedenken. In 1969 werd hij al door Downbeat uitgeroepen tot de beste organist van het jaar.

Dr. Lonnie Smith speelde met onder meer George Benson, Lou Donaldson, Dizzy Gillespie, Dionne Warrick en Gladys Knight. Op zijn recente platen mixt hij de boogaloo met nummers van John Coltrane, Jimi Hendrix en Beck. Naast drummer Jamire Williams wordt Smith begeleid door opkomend gitarist Jonathan Kreisberg, die in 2009 nog met veel succes optrad op het North Sea Jazz Festival. Jonathan Kreisberg is een van de spannendste nieuwe gitaristen in de internationale jazzscene. De 31-jarige Amerikaan heeft namelijk naast zijn technisch perfecte spel een bovenmatig talent om schitterende composities te schrijven. Hoewel de jazzgitarist tot de jongere garde behoort, heeft hij al een indrukwekkende lijst van prestaties opgebouwd. Zo bracht hij zes albums uit en werkte hij niet alleen samen met Dr. Lonnie Smith, maar ook met artiesten als Joe Henderson en Michael Brecker.

Bezetting:
Dr. Lonnie Smith - Hammond B3 orgel
Jonathan Kreisberg - gitaar
Jamire Williams - drums

Dr. Lonnie Smith Trio feat. Jonathan Kreisberg
zondag 27 juni 2010
Entree: ¤ 20 en ¤ 18 (kortingstarief)
Aanvang: 21.00 uur

Kaarten voor dit concert zijn te koop aan de kassa van Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133 te Rotterdam, bij de 400 Primera winkels in het land en online via www.lantaren-venster.nl

Het volledige programma van North Sea Round Town kan gevonden worden op www.northsearoundtown.com.





Ingezonden persbericht