Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Von Dülmen Krumpelmann || Zomer rond de Drentsche Aa

In het gemeentehuis van Tynaarlo in Vries wordt van 17 juni tot en met 16 september 2010 een expositie gehouden van het werk van de schilder E.B. von Dülmen Krumpelmann (1897-1987).

De in Amsterdam wonende Von Dülmen werkte vanaf 1917 regelmatig in Zeegse, waar hij zich na zijn huwelijk in 1921 definitief vestigde. Eén van zijn belangrijkste inspiratiebronnen werd het landschap rond de Drentsche Aa en de mensen die er woonden, leefden en werkten.

Zijn eerste ontwikkeling als schilder werd beïnvloed door Amsterdamse kunstenaars als August Allebbé, George Breitner en Willem Witsen. Zijn lidmaatschap van De Ploeg in de jaren twintig maakte, dat zijn palet losser en kleuriger werd. Hij vond daarmee zijn definitieve vorm als schilder.

Zijn impressies vormen een rijk geschakeerd beeld van een op veel plaatsen nog bewaard landschap. Veel van zijn werk hangt bij bewoners uit deze omgeving, bij verzamelaars en bij zijn familie. Wij hebben voor deze expositie mogen putten uit deze rijke erfenis en willen daarmee een ode brengen aan de schilder die op zijn unieke manier deze omgeving wist vast te leggen.

Voor meer informatie zie de website van de gemeente van Tynaarlo.