Gemeente Loppersum

Burgemeester Rodenboog reikt Koninklijke Onderscheiding uit aan mevrouw N.J. Ter Wiel-De Boer

Loppersum, 25 juni 2010

Â

Burgemeester A. Rodenboog van de gemeente Loppersum heeft op vrijdag 25 juni 2010 om 23.00 uur een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan:

Â

Mevrouw N.J. ter Wiel-de Boer

Molenweg 47

9919 AG LOPPERSUM

Geboortedatum: 24 september 1946

Â

Zij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De uitreiking vond plaats op het Molenbergplein te Delfzijl aansluitend aan het slot van de Opera Carmen.

Â

De decoranda heeft zich vanaf 1979 ingezet voor het bevorderen van de zangkunst, op een zodanige manier dat dit ten goede kwam aan de samenleving. Zij steekt, ook buiten haar betaalde hoofdfunctie als zangdocente bij het IVAK om, veel tijd en inspanningen in de muzikale opleiding van de jeugd, o.a. met het door haar opgerichte IVAK Jeugd Vocaal Ensemble.

Â

In de afgelopen 40 jaar organiseerde mw. ter Wiel concerten in binnen- en buitenland voor het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble, maar ook haalde zij vele koren uit heel Europa naar Nederland. In 2009 haalde zij voor optredens op Delfsail de Folkloredansgroepen Austra & Stabulnieke uit Letland naar Delfzijl.

Â

Met haar betrokkenheid bij de vereniging Kultur am Emsdelta heeft zij zich ingespannen om de culturele uitwisseling tussen Nederland en Duitsland te bevorderen. Ook is zij al vele jaren jurylid bij het Hudebni Festival, Litomysl, Tjechië. Naast haar activiteiten als jurylid geeft zij op dit internationale korenfestival ook diverse masterclasses.

Â

Met de vele operaâs en musicals die zij in de afgelopen jaren met haar leerlingen produceerde, zoals bijvoorbeeld âDie Zauberflöteâ (2000), âMarthaâ (2002), âJoseph and the Amazing Technicolor Dreamcoatâ (2003) en âDie Rose Pilgerfahrtâ (2008), stond zij aan de basis van Carmen in Delfzijl.

Â

Vanwege haar betrokkenheid bij de opera Carmen in Delfzijl krijgt zij de Koninklijke Onderscheiding na afloop van de opera uitgereikt op het podium in het bijzijn van de door haar opgerichte jeugdkoren.

Â

Er is sprake van persoonlijke bijzondere verdiensten in, dan wel gerelateerd aan de hoofdfunctie, met een aantoonbare uitstraling buiten de eigen organisatie. Mw. ter Wiel kan worden gekwalificeerd als âiemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerdâ.