Politie Zaanstreek-waterland

Woninginbraken

Ilpendam, 26-06-2010 o De politie onderzoekt drie woninginbraken (waarvan een poging tot), die in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn gepleegd.

Het gaat om een woning aan het Lepelblad en twee woningen aan de Tormentil in Ilpendam. Bij de inbraken zijn geld, electronica en diverse persoonlijke bezittingen weggenomen. De politie heeft buurtonderzoek gedaan om te achterhalen of buurtbewoners iets gezien of gehoord hebben dat van belang kan zijn bij het opsporen van de daders. Ook is er sporenonderzoek gedaan.

Gaatjesboormethode
In alle drie de gevallen is gebruik gemaakt van de zogenaamde gaatjesboormethode. De inbreker boort, vaak met een zeer stil handboortje, een gat in het raam- of deurkozijn, net boven of onder het slot. Daarna kan hij via het gat met bijvoorbeeld een ijzerdraadje de hendel van het raam ontsluiten of de sleutels ronddraaien in het deurslot. In een van de woningen aan de Tormentil waren de sluitbomen van het raam voorzien van een slot. Waarschijnlijk heeft dit het dievengilde buiten gehouden.

Houd inbrekers uit uw huis en wees alert
De politie adviseert bewoners maatregelen te nemen om te voorkomen dat op deze manier kan worden ingebroken. Bijvoorbeeld door ramen en deuren te voorzien van sloten die met een sleutel afgesloten kunnen worden. Verder wordt geadviseerd om ramen en deuren altijd op slot te draaien en de sleutels niet van binnen in het slot te laten zitten. Kijk voor meer preventietips op www.politie.nl.
De politie zal tijdens haar surveillances extra aandacht besteden aan de wijk en roept bewoners op om alert te zijn. Ziet u iets verdachts, een persoon of een auto? Noteer signalementen en kentekens en geef deze door aan de politie via 0900-8844 (lokaal tarief).