GroenLinks Noordoostpolder


GL vraagt naar mogelijkheden groter plein De Deel

Maandag 31 mei 2010, 07:03u - judobakker

Woensdag 25 mei nam de gemeenteraad weer een aantal voortgangsbesluiten om te kunnen komen tot nieuwbouw op de Deel. GroenLinks stemde wel in met de voorstellen maar gaf nog de boodschap mee om de mogelijkheden te bekijken om het stadsplein iets te vergroten. De andere niet-collegepartijen stemden tegen zonder enig alternatief voor de stellen. Judo Bakker geeft uitleg.

Historie

De historie van de ontwikkeling van de vernieuwing van Emmeloord centrum kent een lange weg. De invulling van het "hoofdbesluit" van 2006 om een contract aan te gaan met Provast op basis van het door deze projectontwikkelaar ingediende plan is voor een belangrijk deel al gerealiseerd. (Zie ook op deze website het artikel van 13 januari)

Al gerealiseerd

Zo werden de Lange Nering (west en oost) opgeknapt en de winkels van nieuwe luifels voorzien. Voor de Lange Nering Oost was eerder een sober plan opgesteld, maar dit werd met extra geld op een gelijk niveau gebracht als Lange Nering West. Ook de parkeervoorziening achter de Korte Achterzijde werd gerealiseerd. De aankoop en renovatie van de Poldertoren en omgeving werd aan het plan toegevoegd toen de gelegenheid zich voordeed. Door deze toevoegingen en kwaliteitsverhogingen werden de geraamde kosten fors hoger dan eerst was geraamd.

Nieuwe ontwikkelingen door financiële crisis.

De nieuwste ontwikkeling deed zich voor naar aanleiding van de huidige economische crisis. Dit betekende niet een vermindering van winkeloppervlak omdat nog steeds wordt uitgegaan van een behoefte aan het berekende aantal toe te voegen vierkante meters. Wel werden een groot deel van de geplande woningen en kantoorunits uit het plan gehaald in verband met de te verwachten onverkoopbaarheid op de korte termijn. Provast heeft in dat verband aan de gemeente een 2-tal nieuwe opties voorgelegd. Hierbij werd naast de hiervoor genoemde aanpassingen ook het ondergronds parkeren vervangen door parkeren op het dak van de winkels. Voor de gemeente betekent dit een fors lagere kostenpost omdat de garage ongeveer EUR 6.000.000 zou kosten. Wel moet de grondprijs naar beneden worden bijgesteld. Globaal betekent dit dat de gemeente niet meer geld binnenkrijgt, maar ook niet meer kosten heeft. Het financiële uitgangspunt dat het hele opknappen van het centrum van Emmeloord de gemeente (bijna) geen geld zou mogen kosten blijft hiermee in stand.

Besluitvorming 25 mei

De besluitvorming van 25 mei was gericht op het verder kunnen onderhandelen van het college met Provast. Hiervoor zou de gemeenteraad "wensen en bedenkingen" aan het college mee kunnen geven. Door deze vast te leggen in een besluit zou het college daaraan vrij stevig gebonden worden, maar zij zou wel haar eigen verantwoordelijkheid houden. De collegepartijen hadden geen wensen en bedenkingen. Als woordvoerder van GroenLinks sloot ik mij daarbij aan.

Wel heb ik nog aan het college meegegeven te kijken naar de mogelijkheid om het stadsplein iets te kunnen vergroten. Voor de financiering daarvan heb ik gewezen naar de risicoanalyse waarin een bedrag is opgenomen voor het eventueel niet doorgaan van het contract met Provast. Mijn redenering is dat door met Provast op realistische basis verder te onderhandelen de kans dat het contract wordt ontbonden op 0 kan worden gesteld en het daarvoor gereserveerde bedrag dus kan worden ingezet.

Door de andere niet-collegepartijen werd een motie ingediend om het college te bewegen met Provast een nieuw plan te ontwikkelen waarbij opnieuw werd gekeken naar de wenselijkheid van het aantal M2 winkeloppervlak.

Deze motie heb ik niet ondersteund omdat:

1. er door de indieners geen financiële randvoorwaarden werden meegegeven aan het college en het de rol en taak van de gemeenteraad is de randvoorwaarden (waaronder de financiële) vast te stellen

2. er dan weer een onderzoek zou moeten plaatsvinden dat kortgeleden ook al heeft plaatsgevonden en hierdoor weer verdere vertraging zou optreden.

Nieuw: fietsenstalling

Nieuw in de plannen is een overdekte fietsenstalling voor ongeveer 1000 fietsen en tevens ruimte voor een fietsenmaker/-verhuurder. Dit vinden wij uiteraard een heel goede zaak, waarvoor wij steeds hebben gepleit maar waarvoor nog geen ruimte was gereserveerd en nu dus wel.

Toekomst.

Als op korte termijn de onderhandelingen tussen Provast en de gemeente kunnen worden afgerond zou de bouwfase medio voorjaar 2011 kunnen beginnen.

Over de inrichting van het plein en de omgeving van de bebouwing moeten nog verdere uitwerkingsplannen worden gemaakt. Hiervoor zullen ook inspraakmogelijkheden worden gehouden. Wij zullen insteken op een "zo groen mogelijke" invulling van de ruimten.

Ik heb, namens GroenLinks, ook gevraagd om de bestaande bomen in het parkje voor te bereiden op verplaatsing. In de plannen zou ruimte moeten worden gezocht om (een deel) van deze volwassen bomen een nieuwe plek te geven.

Ook voor de verkeersroutes en de aanleg van de wegen en fietsroutes zullen uitkeringsplannen moeten worden gerealiseerd. Uiteraard zullen wij eisen dat er goede veilige fietsroutes naar en door het centrum komen.

Judo Bakker