Openbaar Ministerie

Transactie in vastgoedfraudeonderzoek Klimop

27 juni 2010 - Functioneel Parket

Vijf vennootschappen van Van V. betalen EUR 5 miljoen aan het Openbaar Ministerie (OM) en resterend vermogen aan Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoed (voorheen Bouwfonds).

In het vastgoed fraudeonderzoek Klimop verdenkt het Functioneel Parket een groot aantal verdachten van betrokkenheid bij fraude in de vastgoedwereld. Een aantal verdachten zal worden gedagvaard. Het OM kiest in dit onderzoek ervoor de zaken van een aantal verdachten buitengerechtelijk af te doen door middel van transacties. Zo ook in de zaak van de vijf vennootschappen die gelieerd zijn aan de hoofdverdachte uit het fraudeonderzoek de heer Van V..

Met de vijf vennootschappen, te weten Bloemenoord Groep BV, Landquest BV, Kanaalcentrum Utrecht BV, Bloemenoord Holding BV en Europalaan Utrecht BV, is een boete van totaal EUR 5 miljoen overeengekomen. Iedere vennootschap betaalt een boete van EUR 1 miljoen euro.

De genoemde BV's werden onder meer verdacht van witwassen, valsheid in geschrift en deelname aan een criminele organisatie. De BV's zouden voordeel hebben genoten bij transacties waarbij valse facturen werden verstuurd of onroerende zaken tegen onzakelijke prijzen werden verkocht.

De transactie tussen het OM en de vennootschappen van de heer Van V. is mede met het oog op de belangen van Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoed tot stand gekomen. Een voorwaarde voor de transactie was dat de vennootschappen van de heer Van V. tot een financiële regeling met Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoed zouden komen. Deze partijen stellen schade te hebben geleden en zijn inmiddels tot overeenstemming gekomen met de verdachte vennootschappen, die hun gehele vermogen ter beschikking stellen aan Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoed.

Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoed zijn ook met de heer Van V. en zijn andere vennootschappen tot een regeling gekomen. De totale omvang van de getroffen regelingen overschrijdt de EUR 70 miljoen. De beslagen die door het Bureau Ontnemingswetgeving OM zijn gelegd zullen ten behoeve van deze regeling worden aangewend.

De transactie met de genoemde vijf vennootschappen staat los van de lopende strafzaak tegen de heer Van V. in persoon. Deze zal onverminderd voortgang vinden. Woensdag 30 juni start de regiezitting bij de rechtbank Haarlem.