Ingezonden persbericht



Where local meets international

Sloterplas Festival opnieuw een groot succes

Tweede editie trekt record aantal bezoekers

Afgelopen weekend heeft rondom de Sloterplas in Amsterdam Nieuw-West het tweede Sloterplas Festival plaatsgevonden. Na een succesvolle eerste editie in 2009 trok het festival dit jaar nog meer bezoekers. Ruim 15.000 mensen bezochten het festival, verspreid over drie hoofdlocaties en op verschillende andere plekken rondom of soms zelfs in de plas. Ook winkelpubliek werd verrast met spontane optredens en een supermarkt diende als decor voor een opera.

Het publiek kwam af op de optredens van beroemde wereldsterren als Yusuf Güney en Zina Daoudia, maar genoot ook van in de buurt ontwikkelde straattheatervoorstellingen, performances en concerten. Zo ontstond er een combinatie van dampende massa s en momenten waar relaxed genoten kon worden van het diverse aanbod. Het internationale straattheater dat dit jaar voor het eerst geprogrammeerd was, mocht zich verheugen op grote belangstelling. Het Art at the Pool programma, dat bestond uit vijf installaties op het terrein van het Sloterparkbad, wist veel beeldende kunst liefhebber te trekken, maar bereikte ook buurtbewoners die er kwamen dineren, ontbijten en workshops volgden. Veel bezoekers bezochten ook de verschillende markten die door het festival en door partners georganiseerd werden.

Where local meets international

Het Sloterplas Festival spant zich in om meer cultuur in Amsterdam Nieuw-West te brengen. Enerzijds is het een podium voor (inter)nationaal en lokaal talent. Anderzijds is het festival initiator van culturele projecten in dit deel van de stad. Buurtbewoners werken, onder leiding van ervaren musici en theatermakers, samen aan voorstellingen en concerten. Ze worden getraind en gestimuleerd na te denken over de beste manieren zich op het festival te presenteren. Zo kan het gebeuren dat mensen die drie maanden geleden nog nooit op stelten gelopen hadden, nu op het festival een volwaardige steltenact hebben laten zien (4 Se4sons). Of dat een groep jongeren met veel talent maar met weinig podium ervaring hun eigen gemaakte nummers ten gehore brachten op het grote podium (Een Ster in Nieuw West). Het Sloterplas Festival wil deze rol ook in de komende jaren willen blijven vervullen en zo werken aan de culturele ontwikkeling van Amsterdam Nieuw- West.


Vier de diversiteit

Amsterdam Nieuw- West is een zeer divers deel van de stad. Tientallen culturen wonen en leven er door elkaar heen. Het Sloterplas Festival wil deze diversiteit op een positieve manier naar buiten brengen. Diversiteit is geen probleem, het is een verrijking. Het festival is er daarom ook buitengewoon trots op dat het wederom gelukt is om met het programma, samengesteld door een team producenten met verschillende culturele achtergronden, een buitengewoon divers samengesteld publiek te trekken.




Ingezonden persbericht