Vrije Universiteit Amsterdam

"Dik Water" en "Vloeibaar Zand" - Optische eigenschappen en methoden van remote sensing voor de extreem troebele Waddenzee


* Startdatum: 28-06-2010


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Dense Water and Fluid Sand. Optical properties and methods for remote sensing of the extremely turbid Wadden Sea


* Spreker: A. Hommersom


* Promotor: prof.dr. J. de Boer


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Het monitoren van waterkwaliteit in de Waddenzee en andere extreem troebele gebieden met optische remote sensing is veelbelovend. Dit is de conclusie uit het promotieonderzoek van Annelies Hommersom.

Afgelopen zomer werd de Waddenzee toegevoegd aan de UNESCO World Heritage List. Toeristen, mosselkwekers, biologen, iedereen wil dit prachtige gebied behouden. Daarom wordt regelmatig de waterkwaliteit gemonsterd: een hele opgaaf voor het grootste waddengebied in de wereld. Hommersom bestudeerde de mogelijkheden om waterkwaliteit te monitoren via de kleur, met optische remote sensing (satelliet) data.

Hoewel niet alle waterkwaliteitsparameters afgeleid kunnen worden uit optische satellietdata, geeft deze data veel informatie over het onderwaterklimaat. De groene kleur van algen bijvoorbeeld en troebelheid, kunnen relatief makkelijk worden gemeten met optische satellieten. Algen op hun beurt kunnen gebruikt worden als maat voor vermesting, terwijl een lage troebelheid belangrijk is voor planten en vis. Daarnaast heeft satellietdata een hoge ruimtelijke resolutie, wat monitoring vergemakkelijkt.

Om satellietdata voor het monitoren van waterkwaliteit te kunnen gebruiken, moeten eerst de (specifieke) optische eigenschappen van de stoffen in het water bekend zijn. Deze eigenschappen werden, samen met de kleur van het Waddenzeewater, gemeten gedurende veldwerkcampagnes en bleken uiterst variabel te zijn als gevolg van getijden, seizoenen, het weer en een hoge ruimtelijke heterogeniteit.

Hommersom testte twee typen optische modellen. Een lokaalgekalibreerd model produceerde concentraties van alle belangrijke parameters, maar had nog meer validatie nodig. Het andere model was kwalitatief, maar geldig voor een brede range van concentraties stoffen in het water en maakte bekende veranderingen in tijd en plaats zichtbaar.

Het proefschrift is grotendeels te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam