Vrije Universiteit Amsterdam

Verkenningen naar de ecologie van natuurlijke hulpbronnen in Afrika


* Startdatum: 28-06-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Explorations into African Land Resource Ecology. On the chemistry between soils, plants and fertilizers


* Spreker: R.L. Voortman


* Promotor: prof.dr. M.A. Keyzer prof.dr.ir. R. Rabbinge


* Onderdeel: Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde


* Wetenschapsgebied: Economie


* Evenementtype: Promotie

Het gebruik van kunstmest in Sub-Sahara Afrika is gering, ondanks een groeiende vraag naar voedsel. Waarom passen boeren de technologieën niet toe die in de Groene Revolutie van Azië zo succesvol zijn geweest? Om deze vraag te beantwoorden, onderzocht Roelf Voortman de relatie tussen bodemchemische eigenschappen en gewasopbrengsten op lokaal niveau, en de relevantie daarvan voor de ecologische en ruimtelijke diversiteit van natuurlijke hulpbronnen in Sub-Sahara Afrika. Hij ontdekte dat er gebruik gemaakt moet worden van bio-indicatie en van de ecologische kennis onder lokale boeren.

Voortmans analyses van empirische gegevens op continentale, regionale (Mozambique) en lokale schaal (Niger), werpen een nieuw licht op het verband tussen bodemchemie, gewasopbrengst, cultivatiedichtheid en natuurlijke vegetatie. De beste verklaring voor deze onderlinge relaties is te vinden in verhoudingen van voedingsstoffen in de bodem, vooral calcium, magnesium en kalium, en in de beschikbaarheid van micronutriënten in plaats van gebruikelijke
bodemvruchtbaarheidindicatoren als stikstof en fosfor. Samenhangend met de mineralogie van het moedermateriaal kunnen deze bodemchemische sleutelfactoren op korte geografische afstand sterker verschillen dan gewoonlijk wordt verondersteld.

Gangbare kunstmestadviezen houden echter geen rekening met deze lokale variabiliteit en gaan uit van het gebruik van hoge doseringen stikstof en fosfaat met soms kalium. Het resultaat van deze grofmazige technologieën is daarom slechts een bescheiden meeropbrengst. Sterker, in veel gevallen halen boeren hun investering er niet meer uit. Een Groene Revolutie in Afrika vraagt om de ontwikkeling van locatiespecifieke kunstmestadviezen met lage doseringen. Voortman laat zien hoe deze doelstelling op korte termijn en met beheersbare kosten bereikt kan worden door gebruik te maken van bio-indicatie en van de ecologische kennis onder lokale boeren.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam