Gemeente Hoorn

Startbijeenkomst voor burgerhulpverleners in Hoorn

Op maandag 28 juni is een feestelijke bijeenkomst voor alle burgerhulpverleners uit Hoorn. Op 1 juli gaat het project van start. Vanaf dan kunnen burgerhulpverleners een sms-bericht krijgen wanneer iemand in de buurt een hartstilstand heeft. De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord zet samen met de gemeente Hoorn en tien andere gemeenten een regionaal netwerk op van burgerhulpverleners en Automatische Externe Defibrillatoren (AEDs).

Een AED is een apparaat waarmee je iemand een levensreddende elektrische schok kunt geven. Burgerhulpverleners kunnen meestal sneller ter plaatse zijn dan een ambulance. De kans dat slachtoffers op tijd hulp krijgen wordt daardoor zo groot mogelijk. Hoorn heeft op dit moment 300 vrijwilligers. Door een alarmeringssysteem krijgen zij na een 112-melding een sms-bericht als iemand in hun omgeving gereanimeerd moet worden met behulp van een defibrillator.

AEDs In totaal zijn er 46 geregistreerde AEDs in Hoorn. 29 daarvan hangen in openbare gebouwen, zoals wijkcentra en in winkels van Deen Supermarkten. Onlangs stelde het college van B en W nog eens 34.000 euro beschikbaar om 17 extra AEDs buiten te plaatsen. Hiermee is er volgens de Veiligheidsregio een goed dekkend 24-uurs netwerk.

Bijeenkomst Tijdens de bijeenkomst op maandag 28 juni worden de buitenlocaties van de AEDs bekend gemaakt en wordt de AED-(buiten)kast getoond. Ook is er een live demonstratie van hoe het werkt als iemand een hartstilstand krijgt. Uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen. Alle burgerhulpverleners krijgen een attentie van wethouder Michiel Pijl als blijk van waardering. De bijeenkomst begint om 19.30 uur in de raadzaal van het stadhuis.