CDA afdeling Gelderland


Gelderland blijft investeren in sociaal, economie en mobiliteit
---

Aanpassing bezuinigingen op stapel

De afgelopen maanden heeft de Provincie Gelderland gediscussieerd over de toekomstige taken en het profiel van de provincie. Een Rijkskorting van EUR 58,3 miljoen moet vanaf 1 januari aanstaande worden opgevangen. Het college van Gedeputeerde Staten heeft op basis van het nieuwe profiel voorstellen aangeboden aan Provinciale Staten. Op 30 juni vindt hierover besluitvorming plaats.

Duidelijk is dat de meerderheid van Provinciale Staten de korting van EUR 58,3 miljoen wil realiseren. De afgelopen maanden hebben het CDA, de PvdA en de ChristenUnie met veel organisaties gesproken. Op basis van deze gesprekken en de inspraakreacties van 85 partijen is besloten om op 30 juni wijzigingen aan te brengen in de bezuinigingsvoorstellen.

Investeren in een sociaal Gelderland
Op hoofdlijnen is besloten om uiteindelijk in 2014 3 miljoen minder te bezuinigen op het programma sociaal. Met ingang van 1 januari 2011 wordt op alle onderdelen van sociaal beleid maximaal 10% bezuinigd. Voor de onderdelen Kulturhusen, Thuisgeven in Gelderland, Telefonische Hulpdienst en Palliatieve zorg blijft het daarbij. Hierdoor blijft het bijbehorende budget van bijna ⬠1,3 miljoen grotendeels overeind. Dit in tegenstelling tot het voorstel de posten geheel weg te bezuinigen. Ook wordt ten opzichte van het voorstel blijvend minimaal ⬠2 miljoen meer geïnvesteerd bij de ondersteuningsinstellingen, ter ondersteuning van alle Gelderse inwoners en ter stimulering van het vele en niet vervangbare vrijwilligerswerk. De inzet op dakloosheid blijft overeind.

Investeren in educatie
Een aantal culturele activiteiten en activiteiten met een educatieve component wordt ontzien, aangezien jongeren hierdoor blijvend kennis krijgen van milieu, sport, cultuur en verkeersveiligheid.

Investeren in de economie
Het CDA, de PvdA en de Christen Unie willen dat de provincie blijft investeren in de economie. Voor de SER Gelderland wordt maximaal 25% op een totaalbudget van ⬠50.000 bezuinigd. De SER Gelderland zou geheel opgeheven worden. De investering in OOST NV wordt met ⬠170.000 opgehoogd. Op het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme wordt slechts ⬠75.000 bespaard, het voorstel was ⬠300.000 (100%) en de schaapskuddes blijven hun budget geheel behouden. De eigen organisatie van de China reis wordt geschrapt. Gelderland kan in plaats hiervan aansluiten bij initiatieven van bijvoorbeeld ministeries of de Kamer van Koophandel.

Investeren in milieu en landschap
De GMF blijft 75% van haar subsidie van ⬠397.500 behouden, Stichting Landschapsbeheer Gelderland blijft 90% behouden van haar ⬠128.300 en Het Gelders Landschap behoudt 75% van ⬠1.600.000. Dit alles in tegenstelling tot het voorstel om de bijdragen geheel te schrappen.

Investeren in bereikbaarheid
Op het gehele programma openbaar vervoer wordt ⬠2,5 miljoen meer geïnvesteerd dan voorgesteld. De regiotaxi en de buurtbussen blijven hierdoor rijden. Ook vindt de coalitie van PvdA, ChristenUnie en het CDA het belangrijk dat goederenvervoer over spoor en water blijvend wordt gestimuleerd. De beleidsontwikkeling fiets wordt voortgezet en ook de stichting veren Gelderland behoudt grotendeels haar bijdrage. De samenwerking met Lublin wordt voortgezet. Kennisoverdracht en het partnerschap met kamp Sobibor zijn bepalend voor een Gelderland die over haar grenzen kijkt.

Extra bezuinigingen
Ter dekking van de extra investeringen wordt de China reis geschrapt. Ook wordt op communicatie gesneden en ook het eigen budget voor Provinciale Staten wordt met ruim ⬠170.000 verlaagd. Meer wegenbouwprojecten worden uit de NUON opbrengst betaald en er wordt een efficiëntiekorting van ⬠2 miljoen op het provinciale personeelsbudget toegepast. Van de vrij besteedbare ruimte die in het voorstel van GS overbleef wordt ruim ⬠2 miljoen benut.
---

Geschreven door: Provincie Gelderland
Geplaatst op: 28-6-2010