Gemeente Haren

Veteranendag in Haren

26 juni 2010

28/06/2010

In de gemeente Haren is op zaterdag 26 juni de jaarlijkse Veteranendag gehouden in `t Clockhuys. Na een welkomstwoordje van burgemeester Boumans en de heer Rijksen van het Harens veteranencomité, stond een lunch op het programma. Dit werd gevolgd door het gezamenlijk kijken naar de manifestatie van Nationale Veteranendag in Den Haag.

In Den Haag wordt de Nationale Veteranendag groots gevierd. Omdat niet iedereen in staat is naar Den Haag te reizen, wordt in Haren door het lokale comité, in samenwerking met de gemeente Haren, een plaatselijke bijeenkomst georganiseerd.

Veteranen

Nederland heeft een groot aantal (ongeveer 120.000) militaire veteranen. Niet alleen militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in voormalig Nederlands Indië, Korea of Nieuw-Guinea zijn ingezet, maar ook 'jonge veteranen' die bijvoorbeeld hebben deelgenomen aan vredesmissies in internationaal verband, zoals in Libanon, Cambodja, het voormalig Joegoslavië, Irak en Afghanistan. Ruim vijftigduizend van hen zijn afgezwaaid en nu dus veteraan.

Erkenning en waardering

In 2003 werd de Commissie Nederlandse Veteranendag ingesteld om te kijken op welke wijze de gewenste maatschappelijke erkenning van veteranen kan worden ingevuld en vergroot. Daaruit is de Veteranendag ontstaan. De Nederlandse Veteranendag is een nationaal initiatief. Het is een cadeau voor alle Nederlandse veteranen. Een eerbetoon aan Nederlandse veteranen waarbij erkenning en waardering voor veteranen centraal staat.