Rijksoverheid


Internetconsultatie ACTA

Nieuwsbericht | 28-06-2010

De ministeries van Economische Zaken, Financiën, Justitie en Ontwikkelingssamenwerking geven geïnteresseerden en belanghebbenden via de website www.internetconsultatie.nl de kans om te reageren op de onderhandelingstekst van de Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA).

Namaak en piraterij effectief bestrijden

ACTA is erop gericht om te komen tot betere afspraken op het gebied van handhaving van intellectuele eigendomsrechten om namaak en piraterij effectief te bestrijden. Door middel van de internetconsultatie willen de ministeries alle belanghebbenden over ACTA informeren en hen in de gelegenheid stellen een reactie te geven op het in april 2010 op het internet gepubliceerde concept-verdrag.

Transparantie

De consultatie past binnen het al eerder geuite streven van de minister van Economische Zaken om de onderhandeling transparant te laten verlopen. Dat zorgt voor draagvlak en maakt inzichtelijk waar alle betrokken voor staan en wat hun doel is, met als uiteindelijk doel een succesvol akkoord.

Internationale samenwerking

Het streven is dat ACTA zich richt op drie gebieden:
1) toenemende internationale samenwerking op het gebied van handhaving van intellectuele eigendomsrechten;

2) uitwisseling van goede voorbeelden om namaak en piraterij aan te pakken;

3) het bewerkstelligen van effectievere juridische afspraken voor de bestrijding van namaak en piraterij.

Aan de ACTA-onderhandelingen nemen Japan, de VS, Australië, Canada, de EU en de lidstaten, Marokko, Mexico, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Korea en Zwitserland deel.