Politie Hollands Midden

Zorgeloos op vakantie

koffer Hollands Midden, 28-06-2010 o De vakantieperiode is weer aangebroken. Voor inbrekers een uitstekende tijd om in te breken in huizen waarvan de bewoners op vakantie zijn. Vaak wordt het de inbrekers gemakkelijk gemaakt doordat het huis er onbewoond uit ziet. Post stapelt zich op, de gordijnen zitten dicht, de planten staan bij elkaar en s avond brandt er geen licht. Zorg dat uw huis er bewoond uit ziet, en verklein het risico op een woninginbraak.

Vakantieservice Maar er is meer mogelijk. Ook dit jaar kunt u namelijk weer gebruik maken van de vakantieservice van Politie Hollands Midden. U stelt de politie op de hoogte van uw afwezigheid/ vakantie en de politie houdt een extra oogje in het zeil. Gebeurt er toch iets vervelends, dan kunnen we snel contact met u, of degene die u opgeeft als sleutelhouder, opnemen.

Hoe werkt de vakantieservice? U geeft aan de politie door wanneer u op vakantie bent en wie de sleutelhouder is tijdens uw afwezigheid. De politie zal tijdens uw vakantieperiode een extra oogje in het zeil houden. Bij onregelmatigheden of bijzonderheden wordt een contactpersoon, die door de bewoner zelf is opgegeven, gewaarschuwd.

Om geen verkeerde verwachtingen te wekken stelt Politie Hollands Midden dat het aanvragen van de vakantieservice géén garantie is voor één of meerdere controles. De politie kan ook niet garanderen dat er niet wordt ingebroken. Met z'n allen kunnen we het de inbrekers echter wel zo moeilijk mogelijk maken.

Op vakantie? Vraag de vakantieservice aan

Via internet U kunt zich voor de vakantieservice digitaal aanmelden via dit formulier.

Afwezigheidskaarten Op elk politiebureau zijn afwezigheidskaarten verkrijgbaar aan de balie. Door afwezigheidskaart in te vullen en direct af te geven kunt u de vakantieservice aan vragen.

Telefonisch U kunt u afwezigheid ook telefonisch doorgeven. Bel naar 0900-8844 (lokaal tarief). Een medewerker geeft uw melding vervolgens door aan de politie in uw woonplaats.

Vakantietips

Ter afsluiting nog een aantal vakantietips:

Pijltje Installeer goed hang- en sluitwerk. Het kwaliteitskeurmerk Veilig Wonen zorgt ervoor dat de kans op een geslaagde inbraak met meer dan 90% afneemt. Meer hierover is te lezen op: www.politiekeurmerk.nl.

Pijltje Heeft u goed contact met uw buren? Zorg er voor zij weten dat u weg bent. Zij kunnen bij onraad snel actie ondernemen.

Pijltje Sluit deuren en ramen en vergeet vooral niet het raampje van het toilet of de deuren van de garage op slot te doen.

Pijltje Laat niet zien dat u weg bent. Laat de planten dus op hun plek staan, plak geen afwezigheidbriefjes op ramen en deuren, sluit geen gordijnen, laat de tuin onderhouden, breng een lichttijdschakelaar aan en laat post weghalen of plak een nee / nee sticker op de brievenbus.

Pijltje Ook een lege parkeerplaats verraad vakantiegangers. Vraag de buren om soms even de auto bij uw huis te parkeren.

Pijltje Laat geen ladders en containers in de tuin staan die de inbreker kan gebruiken om bijvoorbeeld op het dak te klimmen

Pijltje Registreer dure bezittingen en bewaar ze zo nodig in een kluis. De registratie kan uitkomst bieden bij de aangifte, mocht er toch ingebroken worden.

Pijltje Vermeld niet op uw voicemail, in uw blog, op hyves of twitter dat u op vakantie bent.