Ministerie van Justitie

jeugdcriminaliteit is verbeterd

Onderzoek: aanpak jeugdcriminaliteit is verbeterd

Persbericht | 28-06-2010

De aanpak van jeugdcriminaliteit in de afgelopen jaren lijkt zijn vruchten af te werpen. Jongeren worden steeds sneller gestraft, er wordt daarbij gerichter ingezet op de risicofactoren bij de jongere die de kans op recidive verhogen. De veiligheid in justitiële jeugdinrichtingen is sterk verbeterd. Jeugdigen plegen minder vaak zware delicten en de recidive laat na een jarenlange toename nu voor het eerst een lichte daling zien. Dat blijkt uit de Beleidsdoorlichting Jeugdsancties die minister Hirsch Ballin van Justitie aan de Tweede Kamer heeft gezonden. De bewindsman pleit ervoor om de komende tijd extra aandacht te geven aan de effectiviteit van geldboetes en werkstraffen.

Jeugdsancties behoren naast preventie en nazorg tot de instrumenten bij de bestrijding van de jeugdcriminaliteit. De Beleidsdoorlichting Jeugdsancties biedt een overzicht van de beleidsmaatregelen die de afgelopen zes jaar op dit terrein zijn getroffen, de beleidstheorieën die daaraan ten grondslag liggen en de effecten van het beleid.

De afgelopen jaren is door een projectmatige aanpak en een intensieve samenwerking tussen de verschillende ketenpartners de uitvoering van jeugdsancties sterk verbeterd. Achterstanden zijn weggewerkt. De invulling van straffen en maatregelen wordt zoveel mogelijk afgestemd op de problematiek van de jongere. Daardoor neemt de kans op terugval af. Er komen steeds meer effectieve gedragsinterventies beschikbaar met een erkenning van de Erkenning Gedragsinterventies Justitie. Inmiddels zijn er 17 programma's erkend, waarvan drie voorlopig. Minder effectieve programma's zijn aangepast of zelfs afgeschaft. In justitiële jeugdinrichtingen is een groot aantal maatregelen genomen om de veiligheid te verbeteren. Daardoor staat geen van de inrichtingen meer onder verscherpt toezicht van de inspectie. Deze kwaliteitsverbetering wordt geborgd in het wetsvoorstel dat de aanpassing van de Beginselenwet Justitiële Jeugdinrichtingen regelt, dat thans bij de Eerste Kamer ligt.

In de beleidsdoorlichting is vastgesteld dat er veel middelen worden ingezet ten behoeve van een kleine groep jeugdige delinquenten, met als doel deze jeugdigen ervoor te behoeden dat zij (verder) afglijden naar de zware criminaliteit. Bij een groot deel van de jongeren kan met een lichte sanctie worden volstaan. Verreweg de meeste jeugdigen krijgen een Halt-afdoening, geldboete of werkstraf opgelegd. Aangezien het hier om de grootste aantallen straffen gaat, zijn de effecten hiervan op de recidivecijfers groot. De Halt-afdoening is inmiddels op zijn effectiviteit onderzocht en aangepast per 1 januari 2010. Minister Hirsch Ballin bepleit dat er de komende periode ook extra aandacht wordt besteed aan de werkstraf en de geldboete. "Hoewel we op de goede weg zijn, is er nog veel te doen", aldus de bewindsman.

Meer informatie


* Brief Tweede Kamer: Beleidsdoorlichting jeugdsanctiesBrief / circulaire / beleidsregels | 28-06-2010 | pdf-document, 49 KB
Zie het origineel

* Rapport: Beleidsdoorlichting jeugdsanctiesRapport | 28-06-2010 | pdf-document, 1.57 MB