Gemeente Alphen aan den Rijn

Xperience

The Drive Xperience

Een veelzijdige en leerzame Praktijkdag voor Jonge Autorijders

Circa 50 jonge autorijders die tussen de drie maanden en twee jaar geleden hun rijbewijs hebben gehaald, hebben op zaterdag 26 juni gratis meegedaan aan The Drive Xperience. Dit is een praktische, leerzame én ook leuke Praktijkdag voor Jonge Autorijders. Wethouder Hans Groen in t Wout heeft dit initiatief naar de gemeente gehaald om jonge weggebruikers zich bewust te laten worden van hun rijgedrag. Deze praktijkdag is voor hen een unieke gelegenheid om zélf in de praktijk te ervaren hoe goed zij als jonge autorijders zijn en welke verbeterpunten er nog te behalen zijn.

Praktijkrit rijden (Road Xperience)
Tijdens deze praktijkdag hebben de jongeren tijdens een praktijkrit ervaren hoe goed zij als jonge autorijders zijn en welke verbeterpunten er wellicht nog zijnte behalen. Ze reden met twee andere jongeren een twee en een half uur durende praktijkrit door de omgeving en wisselden elkaar af aan het stuur. Zij beoordeelden hun eigen rijstijl en die van de beide andere bestuurders. Daarnaast gaven zij van zichzelf en van elkaar verbeterpunten aan. Dit allemaal onder begeleiding van een coach die als laatste óók zijn oordeel gaf.

Noodstops op mobiele baan (Track Xperience)
In dit onderdeel hebben de deelnemers op een ter plaatse aangelegde mobiele rem/slipbaan gereden. Zo hebben zij zélf achter het stuur ondervonden hoe het aanvoelt om op glad wegdek onverwacht een noodstop te moeten maken en hoe lang de remweg op een glad wegdek is. Zij hebben bij het maken van een noodstop de werking van het ABS remsysteem gevoeld en maakten noodstops bij 30 en 50 km per uur op een nat én een spiegelglad wegdek.

Module alcohol en drugs (Xperience Xchange)
Het derde onderdeel van deze dag was een groepsdiscussie en ervaringsuitwisseling met alle deelnemers over de werking van alcohol en drugs in relatie tot verkeerdeelname. Samen met een verkeer- en alcoholdeskundige op dit gebied voerden zij een open discussie.

Organisatie
De dag is georganiseerd op initiatief van de gemeente Alphen aan den Rijn in samenwerking met het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH). De autos zijn gratis beschikbaar gesteld door Toyotadealer Oudshoorn, op welke locatie de praktijkdag ook is gehouden.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn