Gemeente Wageningen

zeer geslaagd

Lokale Veteranenbijeenkomst zeer geslaagd

Ruim 40 veteranen uit Wageningen woonden zaterdag 26 juni deze feestelijke bijeenkomst bij.

De locatie was voor de derde achtereenvolgende keer het Heerenstraattheater. De veteranen werden bij de ingang van het theater opgewacht en muzikaal verwelkomd door de Wageningse Harmonie. Deze bracht een speciaal voor 65 jaar vrijheid samengesteld repertoire ten gehore. Enkele oude legervoertuigen stonden opgesteld om het geheel feestelijk aan te kleden.

Na de gezellige ontvangst door het college van Wageningen begon het officiële gedeelte van de ceremonie. Burgemeester Van Rumund hield een toespraak waarin hij het belang onderstreeepte van de jaarlijkse veteranendag, ook voor de Wageningse veteranen. Hij benadrukte nog eens het belang van vrede en veiligheid in de wereld en de grote rol die militairen daar bij hebben. Ook stond hij stil bij de slachtoffers van de huidige ISAF-missie in Afghanistan.

Na de toespraak volgde een minuut stilte en werden de eerste twee coupletten van het Wilhelmus, op trompet begeleid door de 14 jarige Mechthild Drop uit Wageningen, door de aanwezigen gezongen. Vervolgens werd er in de filmzaal van het theater live gekeken naar een deel van de ceremonie in de Ridderzaal in Den Haag. Aansluitend hield de militair historicus de heer Christ Klep, een boeiende presentatie over de Korea-oorlog. Het is juist deze maand ook 60 jaar geleden dat de Korea-oorlog uitbrak waaraan ook een Nederlands vrijwilligersbataljon deelnam. De drie jaar durende oorlog vergde aan Nederlandse zijde ruim 120 doden en honderden gewonden.

Na afloop van het officiële gedeelte stond er in het Heerenstraattheater een heerlijk buffet met soep en sandwiches voor de veteranen klaar. Onder het genot van een hapje en drankje werd volop nagepraat en werden vele herinneringen opgehaald. Na afloop kreeg ieder een groepsfoto mee, als blijvende herinnering aan deze geslaagde dag. Deze foto was aan het begin van de feestelijke ochtend gemaakt.