Gemeente Meppel


Wethouder Ton Dohle reikt AKA-diploma's uit


28-06-2010 - Op dinsdag 29 juni aanstaande krijgen naar verwachting zes
6 kandidaten een AKA diploma van wethouder Ton Dohle. AKA staat voor ArbeidsgeKwalificeerd Assistent. Het is een MBO niveau 1 opleiding die vooral op competentiegerichte vaardigheden is gericht. De uitreiking van de diploma's vindt plaats bij de afsluiting van een `proeve van bekwaamheid' tijdens een lunchbijeenkomst om 12.00 uur in de Werkboerderij aan de Bremenbergweg 2a, te Meppel. De gemeente biedt de kandidaten de opleidingen aan in het kader van de de Wet WIJ (Wet Investeren in Jongeren). Deze wet verplicht gemeenten om jongeren van 18 tot 27 jaar die zich melden voor een uitkering een aanbod te doen. Dit kan een baan zijn, een vorm van scholing of een combinatie van beide, afgestemd op de situatie van de jongeren. Bij het Drenthe College worden hiervoor verschillende opleidingen ingekocht. De AKA opleiding is daar één van.

Werkstage voor arbeidsritme
Voor deze opleiding tot ArbeidsgeKwalificeerd Assistent hebben de kandidaten 20 weken werkstage gelopen en arbeidsritme opgedaan bij de Werkboerderij. In de praktijk betekent dit 1 dag per week onderwijs en
3 a 4 dagen praktijk. Het onderwijs is gericht op burgerschap en de Nederlandse taal, het praktijkdeel vooral op het opdoen van werknemersvaardigheden in de breedste zin van het woord. `De maatregelen in de Wet WIJ verplicht ons als gemeente een aanpak te zoeken die er toe bijdraagt dat jongeren duurzaam aan de slag komen. Daarmee willen wij voorkomen dat ze afhankelijk worden van de bijstand. In Meppel hebben we een prachtige plek waar wij deze jongeren kunnen opleiden. Op de werkboerderij kunnen ze door middel van een werkstage een arbeidsritme opdoen. Ik hoop dat deze opleiding deze zes kandidaten en andere jongeren zal stimuleren om verder door te stromen naar of een andere opleiding of naar een leuke baan, aldus wethouder Ton Dohle.

Programma
Het programma voor de diploma uitreiking dinsdag 29 juni.


8.15 - 12.00 uur Proeve van bekwaamheid;
De examenkandidaten bereiden de lunch voor. Ze krijgen deze ochtend de tijd om geheel zelfstandig de lunch voor te bereiden. Feitelijk bewijzen ze hiermee het geleerde in praktijk te kunnen brengen.
12.00 - 12.05 uur Ontvangst gasten en pers

12.05 - 12.07 uur Welkom door Bert kuipers coördinator Meppeler Werkboerderij

12.07 - 12.15 uur Uitleg AKA en scholing Meppeler Werkboerderij Lambert Smit Opleidingscoördinator Drenthe College

12.15 - 12.30 uur Uitreiking diploma's door Ton Dohle wethouder gemeente Meppel

12.30 - 13.00 uur Gezamenlijke lunch en gelegenheid voor het stellen van vragen

Geëxamineerden
De examineerden zijn Paul Bijker, Chantal Obreski, Rick Schotanus, Ani Almeida, Jordy Kreeft en Marcel Wind.