Ministerie van Defensie

Medische hulp voor Somalisch dorp

28 juni 2010, 11.38 uur

Het medisch team van het Hr. Ms. Johan de Witt heeft een spreekuur gehouden voor de inwoners van het kustplaatsje Xhabo in Noord-Somalië. De medische hulp was aangevraagd door de dorpoudsten van het afgelegen dorp, waar geen artsen of verpleegkundigen aanwezig zijn.

Het aan land gaan van de bemanning van de Johan de Witt valt niet binnen het mandaat van de EU-operatie Atalanta, daarom was het spreekuur aan boord van een landingsvaartuig van het amfibische transportschip.

Behandelen

De bewoners van het Somalisch dorp komen met skiff's naar het landingsvaartuig voor het medische spreekuur. Foto: ministerie van Defensie

De bewoners van Xhabo werden per skiff (bootje) naar de wacht- en een spreekkamer op het landingsvaartuig gebracht. Het medisch team heeft in totaal 73 mannen, vrouwen en kinderen onderzocht en waar mogelijk behandeld aan onder meer huidaandoeningen, darmklachten en ooginfecties. De kleinste patiënten kregen bij vertrek speelgoed mee naar huis.

Welzijn

Het zijn niet alleen de koopvaardijschepen die worden bedreigd door de Somalische piraten. Ook de kustdorpen en lokale vissers ondervinden regelmatig grote overlast van de zeerovers, vissersboten worden afgepakt, dorpelingen lastiggevallen en beroofd. Met de medische actie is aangetoond dat de EU-operatie ook het welzijn van de lokale bevolking verbeterd.

Einde inzet

Hr. Ms. Johan de Witt rondt op dit moment haar taak in operatie Atalanta, de antipiraterij-missie van de Europese Unie, af. Het schip zet binnenkort koers naar Den Helder waar het op 16 juli aankomt.