Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 10.29 - Diverse onderwerpen

Onderwerpen
Thema: Kaderstellend debat 24 juni 2010 en verder:
- Jaarstukken 2009

- Herstucturering Zuidwijk

Thema: kaderstellend debat
Op de agenda van het jaarlijkse kaderstellend debat staan drie onderwerpen: de raadsagenda 2010-2015, de uitgangspunten voor de programmabegroting 2011 en volgende jaren en het investeringsprogramma 2011-2015. Tijdens het debat worden nog geen besluiten genomen. Besluitvorming vindt eventueel plaats tijdens de gemeenteraadsvergadering van 1 juli 2010 of de begrotingsraad op 28 oktober 2010.

De uitgangspunten van de begroting 2011 en volgende jaren moeten worden vastgesteld. De kaders voor de begroting en het meerjarenperspectief staan in het licht van de beoogde fusie per 2015. Centraal in dit debat staan drie vragen:

- wat willen we bereiken?

- wat gaan we daarvoor doen?

- wat mag dat kosten?

Raadsagenda
In de raadsagenda is vastgelegd welke programma's in de nieuwe raadsperiode (2010-2015) worden behandeld. De raadsagenda bevat zes thema's:

1. Greenport Boskoop

2. Financiën

3. Leefbaarheid

4. Locatieontwikkeling

5. Maatschappelijke zorg, Welzijn, Onderwijs en Sport
6. Bestuur en Toekomst

Uitgangspunten programmabegroting 2011 en verder De uitgangspunten voor de toekomst zijn een structureel sluitende meerjarenbegroting met voldoende weerstandsvermogen; geen grote bezuinigingen in aanloop naar de fusie, prioriteit aan realisering investeringsprogramma voor 2015 en voorbereiding fusie; OZB wordt in 2011 t/m 2014 niet verhoogd.

Jaarstukken 2009: financiële positie van Boskoop verder versterkt

Resultaat en reservepositie
De jaarrekening 2009 sluit met een voordelig resultaat na bestemming van een ton euro. De stand van de reserves per 31 december 2009 bedraagt ruim 43 miljoen euro. Dit betekent een verbetering van de reservepositie met ruim 30 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. Deze toename wordt grotendeels verklaard door de verwerking van de verkoop aandelen Nuon aan Vattenfall in het jaar 2009.

Accountantsverklaring
De accountant Berk N.V. heeft een goedkeurende verklaring over de jaarrekening afgegeven voor zowel de rechtmatigheid als de getrouwheid.

Terugblik op 2009 (en voorgaande jaren)
Het jaar 2009 was voor de gemeente Boskoop weer een dynamisch jaar, waarin veel (extra) activiteiten en projecten zijn uitgevoerd en afgerond. Voor de evaluatie van de activiteiten en projecten van het jaar 2009, en ook van de afgelopen collegeperiode, wordt verwezen naar de terugblik op het collegeprogramma 2006-2010 "Bijzonder Boskoop" (vastgesteld in raadsvergadering 25 februari 2010). Enkele voorbeelden die in deze terugblik naar voren komen, zijn: de beëindiging van het fusietraject met Rijnwoude met als vervolg de herbezinning op onze toekomst. Hieraan gekoppeld het gesprek op basis van vier hoofdthema's met verschillende Boskoopse organisaties en met bewoners in het Toekomstdebat Boskoop 2020. Denk ook aan de ontwikkelingen voor de Greenport regio Boskoop, waaronder de aanzet van een duurzame herinrichting van het Zuidwijk, het vervolg van de noodzakelijke wegreconstructies en de activiteiten vanuit de locatieontwikkeling. Belangrijke overige ontwikkelingen in 2009 waren onder meer de vaststelling van de Kadernota Integraal Veiligheidsbeleid, het Communicatiebeleidsplan, de besluitvorming over de aanleg van kunstgrasvelden op het sportcomplex Hoogeveenseweg, de vaststelling van het Integraal Huisvestingsplan en de verkoop van de aandelen Nuon.

Herstucturering Zuidwijk
Het gebied Zuidwijk is globaal 150 hectare groot en telt 90 grondeigenaren en 70 actieve bedrijven. De Boskoopse en Reeuwijkse bedrijven in dit gebied kampen met een achterstand in hun ondernemersmogelijkheden voor de sierteelt. Dit komt mede door verkaveling (omvang, grootte percelen en ligging), gebrekkige ontsluiting, maar ook door gebrek aan samenwerking tussen ondernemers onderling en ondernemers en overheid. Met de duurzame herinrichting van Zuidwijk wordt de herstructurering van versleten productiegebieden van de Greenport regio Boskoop in gang gezet. Herstructurering biedt een kans voor het realiseren van een innovatief, efficiënt en duurzaam productieareaal.

Op 25 februari 2010 heeft de gemeenteraad ingestemd met de start van de eerste fase van de pilot herstructurering Zuidwijk: een draagvlakonderzoek en het opstellen van een houtskoolschets. Op basis van deze informatie kan worden besloten of de pilot wordt voortgezet of niet.

In de eerste fase werd inzicht verkregen in nut en noodzaak van herstructurering. Zowel gemeente als deelnemende kwekers zijn positief over herstructurering. Kwekers hebben zelf bouwstenen aangedragen voor een houtskoolschets. Deze is in mei aan de kwekers gepresenteerd en is positief ontvangen. De kwekers ondersteunen de integrale aanpak voor verdere planuitwerking. Omliggende gemeenten ondersteunen het herstructureringsinitiatief. Gemeente Rijnwoude en Reeuwijk zijn enthousiast en ook organisaties als Hoogheemraadschap van Rijnland, de Kamer van Koophandel en de Kring Boskoop. Dit blijkt ook uit de ondertekende adhesie verklaring van de werkgroep, waarin vertegenwoordigers van deze organisaties zitten.

Voor de eerste fase van de pilot was een deel van het totale budget beschikbaar (EUR 60.000 van EUR 250.000 totaal). Ook is er een ERFO-subsidie aangevraagd. Inmiddels is deze toegekend voor een bedrag van EUR 480.000.

Bij de Ronde Tafelvergadering van 17 juni was een groot aantal kwekers uit het gebied aanwezig. Zij hebben nogmaals duidelijk gemaakt dat zij veel waardering hebben voor het proces en de wijze waarop deze houtskoolschets tot stand is gekomen. Verder vinden zij de houtskoolschets een goed uitgangspunt om verder te gaan met de herstructurering en willen zij dat er nu stappen worden gezet. Met uitzondering van een kritisch geluid over het tracé van de rondweg, was er een breed gedragen steun om snel door te gaan. De raadsleden willen wel graag meer informatie over hoe de houtskoolschets tot stand is gekomen. De wethouder heeft toegezegd dat de gespreksverslagen ingezien kunnen worden.
De gemeenteraad wordt gevraagd om tijdens de raadsvergadering van 1 juli de concept-houtskoolschets te bespreken, deze als uitgangspunt voor draagvlak te onderschrijven en het restant krediet (EUR 190.000) in te zetten voor het vervolg van de uitvoering van de pilot.

De onderwerpen stonden op de agenda van de Ronde Tafel van 17 juni 2010. Door in gesprek te gaan met inwoners, verenigingen en organisaties én eventueel met de portefeuillehouder vormen raadsleden zich een beeld van de onderwerpen. Het stellen van vragen en inventariseren van informatie staat centraal. Tijdens de Ronde Tafel worden nog geen besluiten genomen. Dat gebeurt tijdens de raadsvergadering van 1 juli aanstaande.