Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Zonkracht deze week: eerst matig, later oplopend 28 juni 2010 - Voor vandaag verwacht het KNMI een zonkracht van ongeveer 6 (matig). Dat is een normale waarde voor de tijd van het jaar. Naar verwachting wordt de ozonlaag de komende dagen wat dunner. Daarmee kan de zonkracht oplopen tot ongeveer 7 (sterk). Of deze waarde ook echt gehaald wordt hangt natuurlijk af van het weer. Zelfs als het zo zonnig blijft als de laatste dagen, kan de zonkracht een halve tot een hele punt achterblijven door aërosolen (zwevende deeltjes) in de onderste luchtlagen. Dat er aërosolen aanwezig zijn is te zien aan de blauwe lucht. Aërosolen maken dat deze minder blauw, zeg maar melkwit wordt.

In de verwachtingen (zie rechtermenu) wordt de zonkracht bij heldere hemel gegeven. Het idee daarachter is dat de bewolking sterk kan variëren van plaats tot plaats. Het kan bijvoorbeeld op het strand helemaal helder blijven, terwijl er in het binnenland midden overdag wolken ontstaan. Gemiddeld zullen wolken de zonkracht verminderen, tot ongeveer de helft bij een gesloten wolkendek. Gebroken bewolking kan de zonkracht zowel laten afnemen als toenemen.

Het RIVM meet de zonkracht. Het verloop van de zonkracht gedurende de dag is te volgen op de RIVM website (zie rechtermenu).

Eerste uitgave: 28-06-10