Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Wijktuin De Esch verbindt bewoners

In de wijk De Esch is een idee in de letterlijke zin van het woord uitgegroeid tot een wijktuin waar de hele buurt van kan genieten. Portefeuillehouder Robin de Roon opende zaterdag 26 juni deze gemeenschappelijke tuin, die gerealiseerd is door bewoners van De Esch met (financiële) steun van de gemeente Rotterdam en de deelgemeente Kralingen-Crooswijk. De opening werd gevierd met muziek- en dansoptredens, eten en drinken, kinderactiviteiten en het planten van bomen en kruiden.

Participatie van bewoners
De tuin van 120 vierkante meter, naast het speelplein bij de Dries van der Vlerkstraat, is tot stand gekomen door de enthousiaste inzet van de bewoners zelf. Het idee, het zoeken naar financiële middelen, de vruchtbare samenwerking met de gemeente Rotterdam, de deelgemeente Kralingen-Crooswijk en Gemeentewerken zijn schoolvoorbeeld hoe bewoners hun eigen wijk mooier, schoner en veiliger kunnen maken. Wat eerst een saaie anonieme plek was, is uitgegroeid tot een gemeenschappelijke tuin waarin mensen samen werken, elkaar ontmoeten en kinderen op een leuke manier kunnen leren over natuur en milieu.

Samen een doel
Robin de Roon: Dit is om verschillende redenen een bijzonder initiatief. Omdat de inrichting van de tuin, de beplanting en het onderhoud door verschillende bewonersgroepen, jong en oud, autochtoon en allochtoon, gezamenlijk is gerealiseerd, raken bewoners meer betrokken bij elkaar en de openbare ruimte. Het doel van de initiatiefnemers is dan ook het versterken van de onderlinge band, het wegnemen van vooroordelen en het verbeteren van de sfeer in de wijk. Wat je samen opbouwt, wil je ook samen mooi houden!

Robin de Roon opende de wijktuin, die gerealiseerd is door bewoners van De Esch met (financiële) steun van de gemeente Rotterdam en de deelgemeente Kralingen-Crooswijk. (Foto: Karin Oppelland)