Gemeente Maassluis

Inburgeren succes in Maassluis

Alle inburgeraars een traject bieden dat ervoor zorgt dat zij de Nederlandse taal beheersen en leren over Nederland en haar gewoonten. Dat is de taak die de gemeente Maassluis in 2008 kreeg van het Rijk. Gemeente Maassluis wil deze taakstelling in zeven jaar tijd realiseren. Het gaat hierbij in totaal om 700 mensen. Sommige van hen zijn verplicht een inburgeringscursus te volgen, andere mensen kunnen dit doen op vrijwillige basis. De doelstelling voor het jaar 2010 is extra ambitieus, 150 mensen. En omdat Maassluis erin is geslaagd voor 1 juni
2010 meer dan vijftig inburgeraars een aanbod te doen, krijgt de gemeente bovendien een bonus van het Rijk van EUR 141.000,-.

Verantwoordelijk wethouder Pieter Kromdijk is zeer tevreden met het behaalde resultaat: "We zien dat de extra inzet die onze medewerkers hebben geleverd, wordt beloond. En ook de inspanningen van de ambassadrices van het Maan-project, die zich bezighouden met het werven van inburgeraars, werpen duidelijk hun vruchten af. En dat is goed voor ons als gemeente, want wij krijgen een aanzienlijk geldbedrag, maar ook voor de inburgeraars zelf. Want het beheersen van de Nederlandse taal, maar ook je weg kunnen vinden in onze maatschappij is erg belangrijk. Om die reden ligt bij de cursussen veel nadruk op "meedoen". Inburgeraars moeten stage lopen en praktijkopdrachten doen waarbij ze Nederlands moeten spreken. En ik vind het fijn om te zien dat er ook mensen zijn die geen inburgeringsplicht hebben, maar er zelf hard aan werken aan hun inburgering en hiervoor slagen. We gaan de doelstelling van het Rijk dan ook ruim binnen de termijn halen."