Provincie Antwerpen


Provincie plaatst CO²-neutrale verlichting in Wijnegem en Lier

Europees samenwerkingsproject investeert in groenere bedrijventerreinen

De stuurgroep van de Grensregio Vlaanderen - Nederland, het orgaan dat beslist over de verdeling en de toekenning van Europese fondsen, heeft tijdens haar zitting in het provinciehuis van Antwerpen, op 16 juni 2010 een aantal nieuwe projecten goedgekeurd met een belangrijke impact op onze grensregio. Zo investeert de provincie Antwerpen in een CO²-neutrale verlichting op de terreinen Den Hoek 3 in Wijnegem en Duwijck II in Lier. De middelen zijn afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en worden via het Interreg IV A programma Vlaanderen - Nederland ingezet om over de grens samenwerking met onze Noorderburen te stimuleren. Gedeputeerde Ludo Helsen, vertegenwoordiger van de provincie Antwerpen in de stuurgroep, is verheugd dat onderstaand project werd goedgekeurd. Broeikasgasreductie en duurzame energie op bedrijventerreinen In dit project werkt de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen (POM) met andere Vlaamse en Nederlandse ontwikkelingsmaatschappijen samen aan een groenere bedrijvigheid. Dit zal worden gedaan door bedrijven te stimuleren om CO2-reducerende maatregelen te nemen. In eerste instantie zal dit gebeuren door energie-audits uit te voeren op de bouwplannen voor nieuwe bedrijven. POM Antwerpen zal ook zelf het goede voorbeeld geven door te investeren in CO2-neutrale verlichting op de terreinen Den Hoek 3 in Wijnegem en Duwijck II in Lier. Op diezelfde terreinen zal POM Antwerpen nog verder gaan en investeren in een CO-2-reducerende bestrating waar gebruik zal worden gemaakt van titaniumdioxide. Voor de bedrijven op deze terreinen zullen bovendien groepsaankopen worden georganiseerd voor de aanschaf van zonnepanelen en/of groene stroom.

Gedeputeerde voor economie en voorzitter van POM Antwerpen Koen Helsen legt uit dat dit project een grote meerwaarde betekent voor de terreinontwikkelingen van POM: "Mede dankzij Interreg kunnen nu proeven met TIO2 worden verricht zowel in Wijnegem (Hoek 3) als in Lier (Duwijck II). TIO2 zal verwerkt worden in de toplaag van de betonwegen en capteert de afvalstoffen uit de lucht. Verder zal op beide terreinen moderne en energiezuinige openbare verlichting worden geplaatst. Door deze Europese subsidies wordt POM Antwerpen ook in de mogelijkheid gesteld om een traject van groepsaankopen voor bedrijven op vlak van groene energie en zonnepanelen te realiseren. Door de grensoverschrijdende ervaringsuitwisseling kan POM Antwerpen op dit vlak ervaringen uitwisselen met de Nederlandse partners." Vanuit het grensoverschrijdende kenniscentrum, dat zal worden ontwikkeld tussen alle deelnemende partners, zullen alle tendensen op het vlak van duurzaam en milieu-economisch ondernemen de komende jaren verder worden gevolgd. Van hieruit wordt ook de informatiedoorstroming naar bedrijven verzorgd. De totale kostprijs van het grensregionale project bedraagt 4.990.387 euro. De Europese financiering bedraagt 2.477.243 euro. Het deelproject in de Provincie Antwerpen kost 1.182.962 euro, waarop een Europese subsidie van 585.981 zal worden verstrekt.

Europa werkt in de Provincie Antwerpen

Gedeputeerde Ludo Helsen, lid van stuurgroep namens het provinciebestuur Antwerpen, licht toe: "Ik ben verheugd dat de inspanningen die we als provincie geleverd hebben om promotoren te informeren en te begeleiden bij het indienen van hun Europees project, volop vruchten blijven afwerpen. Door te investeren in de Europese projectbegeleiding, stelt de Provincie Antwerpen enthousiaste projectondernemers zoals POM Antwerpen nu in de mogelijkheid om verder te investeren en laten investeren in een duurzame economie. Dit project is dan ook een mooi voorbeeld van de mogelijke samenwerking tussen publieke en private sector om een sterkere economie uit te bouwen, in afstemming met haar omgeving."